Salie
Salie is een vaste plant die behoort tot de familie van de lipbloemigen. De blaadjes van de plant kan je gebruiken als kruid. Salie...
Brood van emmer
Op een opvallende rode sticker stond op de broodverpakking emmer. Op mijn opleiding voor natuurvoedingskok had ik geleerd dat dit een van de oudste...
Hazelnoten
Hazelnoten groeien aan de hazelaar. Deze struik geeft de noten in het najaar. Je kan ze dan verzamelen, net als de dieren doen om...
Kruidnagel
De kruidnagel komt van de kruidnagelboom. Het is een nog niet geopende bloemknop die vervolgens is gedroogd. De kruidnagel is een specerij met een...
Zwarte bes
De blauwe bes staat er bekend om, maar de zwarte bes is nog gezonder. Gezonder zelfs dan de gojibes. De bes die van verre...
Macadamiamix
Het is altijd een beetje opletten met mixen. Het is vaak namelijk zo dat de naam niet werkelijk aangeeft wat het meeste in de...
Vegan kaviaar
‘Zeewiertopping gemaakt van zeewier extract’, staat op de onderkant van het glazen potje. Het is een soort veganistische kaviaar. Ik vraag mij af wat...
Tempeh (tempé)
Tempeh, of tempé, is een gefermenteerd sojaproduct. Tempeh wordt traditioneel in Indonesië gegeten en is een goede vleesvervanger.
Tempeh heeft als groot voordeel dat het...
Peterselie
Peterselie is een kruid, een heel erg gezond kruid. Het zit vol vitaminen en mineralen. Maar dan moet je wel de verse peterselie eten....
Houthakkersbrood
Ik zag het bij de plaatselijke supermarkt liggen pain bûcheron, houthakkersbrood in het Nederlands. Ik dacht aan een degelijk stuk volkorenbrood waarmee ik de...
Wortel-pastinaaksoep
Het is een beetje een gure dag vandaag. Het hagelt en regent, af en toe schijnt de zon. Met zo’n acht graden is het...
Naakte nasi
Naakte nasi is mijn variant op nasi, maar nu niet met rijst, maar met naakte haver. Er zit een lekkere bite aan en met...
Lentepesto
Er staan weer volop wilde eetbare planten in de moestuin. Zoals het zevenblad en daslook. Ik heb er voor de deelnemers aan de cursus...
Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken
AMERSFOORT Ongezonde producten komen nog steeds het vaakst voor in aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten. Supermarkten stimuleren gezond eten en drinken...
Populatie wilde dieren daalt met 69 procent
ZEIST De populatiegrootte van in het wild levende dieren is sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald. Het gaat hierbij om zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen...
Ecoprinten bij de Hubertinahof
Grote verwondering, zo ik kan mijn reactie het beste omschrijven op het moment dat ik mijn opgerolde tafelkleed uit de dampende pan met water...
Bloemen zaaien (moestuinblog #273)
We hebben afgelopen week bloemen gezaaid in onze moestuin. We hadden een wild bloemenmengsel gekregen en zelf hadden we zaad geplukt van de lupine...
Oranje druppelzwam (moestuinblog #272)
Soms zie je in de natuur ineens iets waarvan je denkt ‘wat is dit nu weer?’ Ik had dit met de oranje ‘vlekjes’ op...
Niet lopen op de groentebedden (moestuinblog #271)
Sneeuw, hagel en regen. De laatste week is er veel neerslag gevallen. Onze moestuin is daardoor erg nat geworden. Maar je ziet tegelijkertijd wat...
Quinoa
Quinoa is de laatste jaren helemaal in. Het staat te boek als erg gezond. Quinoa is namelijk een goede bron van eiwit, vezels, foliumzuur...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...