Aardappel
Er lijkt maar weinig zo Nederlands als de aardappel. We eten er jaarlijks gemiddeld veertien kilo van. Ouderen eten meer aardappels dan jongeren. En...
Palmkool
Je ziet het niet veel in de winkel liggen, palmkool. Deze op boerenkool lijkende vergeten groente, is echter heel erg gezond en makkelijk te...
Basilicum
Basilicum is een van de meest bekende kruiden in de Italiaanse keuken. Zo is de sterk geurige basilicum het belangrijkste ingrediënt van pesto. Maar...
Zonnebloempitten
Je hebt vele soorten pitten en de meesten zijn gezond. Maar soms komen ze wel heel erg ver weg. Niet de zonnebloempitten, die komen...
32 gram suiker in 100 gram barbecuesaus
DEN HAAG Barbecuesauzen zitten vaak vol suiker en zout, maar er zijn grote verschillen. Zo bevat de barbecuesaus honey van de Jumbo maar liefst...
Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes is een heerlijk klein besje. De beste smaak hebben de bessen als je ze zo van de struik eet, maar je...
Schijnaardbei
Onder onze bramenstruik trof ik deze schijnaardbei aan. Deze plant uit de rozenfamilie gedijt het beste op schaduwrijke en vochtige plekken. Het was dus...
Tahin
Tahin is gemaakt van sesamzaad. Deze pasta is een belangrijk onderdeel van onder meer hummus en baba ganoush.
Tahin wordt vooral gebruikt in gerechten uit...
Masterpiece
De romigheid van kokosnoot, de natuurlijke zoetheid van rijst en een vleugje Europese soja. Het was volgens de fabrikant nodig om ‘deze heerlijk milde...
Ui
De ui is zo ingeburgerd in de keuken dat we ons vaak niet meer realiseren dat deze smaakmaker ook nog eens heel erg gezond...
Wortel-pastinaaksoep
Het is een beetje een gure dag vandaag. Het hagelt en regent, af en toe schijnt de zon. Met zo’n acht graden is het...
Naakte nasi
Naakte nasi is mijn variant op nasi, maar nu niet met rijst, maar met naakte haver. Er zit een lekkere bite aan en met...
Lentepesto
Er staan weer volop wilde eetbare planten in de moestuin. Zoals het zevenblad en daslook. Ik heb er voor de deelnemers aan de cursus...
Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken
AMERSFOORT Ongezonde producten komen nog steeds het vaakst voor in aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten. Supermarkten stimuleren gezond eten en drinken...
Populatie wilde dieren daalt met 69 procent
ZEIST De populatiegrootte van in het wild levende dieren is sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald. Het gaat hierbij om zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen...
Ecoprinten bij de Hubertinahof
Grote verwondering, zo ik kan mijn reactie het beste omschrijven op het moment dat ik mijn opgerolde tafelkleed uit de dampende pan met water...
Bloemen zaaien (moestuinblog #273)
We hebben afgelopen week bloemen gezaaid in onze moestuin. We hadden een wild bloemenmengsel gekregen en zelf hadden we zaad geplukt van de lupine...
Oranje druppelzwam (moestuinblog #272)
Soms zie je in de natuur ineens iets waarvan je denkt ‘wat is dit nu weer?’ Ik had dit met de oranje ‘vlekjes’ op...
Niet lopen op de groentebedden (moestuinblog #271)
Sneeuw, hagel en regen. De laatste week is er veel neerslag gevallen. Onze moestuin is daardoor erg nat geworden. Maar je ziet tegelijkertijd wat...
Quinoa
Quinoa is de laatste jaren helemaal in. Het staat te boek als erg gezond. Quinoa is namelijk een goede bron van eiwit, vezels, foliumzuur...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...