De aardappel bevat weer andere mineralen als pasta en rijst. Varieer dus gewoon met de aardappel. (Foto Erik van Huizen)

Aardappel

Er lijkt maar weinig zo Nederlands als de aardappel. We eten er jaarlijks gemiddeld veertien kilo van. Ouderen eten meer aardappels dan jongeren. En...
Palmkool is een heel erg sterke plant. Bij ons in de moestuin hadden de slakken de jonge planten vrijwel helemaal opgegeten. Nu staan de planten er weer mooi bij. (Foto Erik van Huizen)

Palmkool

Je ziet het niet veel in de winkel liggen, palmkool. Deze op boerenkool lijkende vergeten groente, is echter heel erg gezond en makkelijk te...
Basilicum is een bekend kruid in de Italiaanse keuken. (Foto Erik van Huizen)

Basilicum

Basilicum is een van de meest bekende kruiden in de Italiaanse keuken. Zo is de sterk geurige basilicum het belangrijkste ingrediënt van pesto. Maar...
Het is altijd het lekkerste om zonnebloempitten eerst voorzichtig te roosteren in een droge koekenpan. (Foto Erik van Huizen)

Zonnebloempitten

Je hebt vele soorten pitten en de meesten zijn gezond. Maar soms komen ze wel heel erg ver weg. Niet de zonnebloempitten, die komen...
Het Voedingscentrum vergeleek zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar.

32 gram suiker in 100 gram barbecuesaus

DEN HAAG Barbecuesauzen zitten vaak vol suiker en zout, maar er zijn grote verschillen. Zo bevat de barbecuesaus honey van de Jumbo maar liefst...
Pluk de bessen van de Japanse wijnbes pas als ze helemaal rood zijn. Dan zijn ze het lekkerste. (Foto Erik van Huizen)

Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes is een heerlijk klein besje. De beste smaak hebben de bessen als je ze zo van de struik eet, maar je...
De rode vrucht van de schijnaardbei is een schijnvrucht. (Foto Erik van Huizen)

Schijnaardbei

Onder onze bramenstruik trof ik deze schijnaardbei aan. Deze plant uit de rozenfamilie gedijt het beste op schaduwrijke en vochtige plekken. Het was dus...
Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. (Foto Erik van Huizen)

Tahin

Tahin is gemaakt van sesamzaad. Deze pasta is een belangrijk onderdeel van onder meer hummus en baba ganoush. Tahin wordt vooral gebruikt in gerechten uit...
Deze biologische drank zou volgens de fabrikant het beste van drie verschillende planten in zich verenigen. (Foto Erik van Huizen)

Masterpiece

De romigheid van kokosnoot, de natuurlijke zoetheid van rijst en een vleugje Europese soja. Het was volgens de fabrikant nodig om ‘deze heerlijk milde...
De ui (Allium cepa) is lid van de familie van de narcissen. Net als prei, bieslook en knoflook. (Foto Erik van Huizen)

Ui

De ui is zo ingeburgerd in de keuken dat we ons vaak niet meer realiseren dat deze smaakmaker ook nog eens heel erg gezond...