Weetjes
Hummus
Het voornaamste ingrediënt van hummus zijn de kikkererwten. Je kan kikkererwten uit een pot gebruiken, maar het lekkerste is om ze zelf te weken...
Rozijnen
Een rozijn is een gedroogde druif. Hiervoor worden de druiventrossen in de zon te drogen gelegd. Hier daalt de hoeveelheid vocht in de druif,...
Champignon
Champignons bevatten veel nuttige voedingsstoffen. Maar hoewel de champignon wel iets vlezigs heeft, is het voor vegetariërs en veganisten geen volwaardige vervanger van vlees....
Venkel
Mocht je van de maak van anijs houden, dan is venkel een heel erg lekkere smaakmaker in de keuken. Het groen van de venkelplant...
Bladmosterd of mosterdblad
Bladmosterd, of mosterdblad, is een gemakkelijk te telen groente. Het groeit snel en is goed winterhard. Het blad heeft een lekkere pittige smaak, vergelijkbaar...
Paardenbloemblad
De paardenbloem, ook wel Taraxacum officinale genoemd, is een soort uit de familie van de composieten. Het is niet alleen een nuttige plant, maar...
23 suikerklontjes in flesje sportdrank
DEN HAAG Zijn zoontje kwam met een soort van trofee thuis van het voetballen. Het was een flesje sportdrank. Maar cardioloog Wilco Tanis van...
Schorseneren
Knolraap en lof, schorseneren en prei, we hebben ze allemaal in de moestuin staan of hebben ze in ieder geval gehad. De Nederlandse tekstschrijver...
Kombu
Kombu is een zeewier en valt onder de bruine zeewieren die ook bekend staan als kelp. Zeewier is voor de mens een goede bron...
Geroosterde sesamolie
De producent noemt het wel de 'Koning der oliën'. Ik weet niet of dat zo is, maar geroosterde sesamolie is wel heel erg lekker....
Sint-jacobsvlinder (moestuinblog #197)
De Sint-Jacobsvlinder die ik onze moestuin zag vliegen, blijkt een bijzonder insect. Het is namelijk een nachtvlinder die ook overdag in goede doen is....
Hebbes (moestuinblog #196)
Eindelijk heb ik de kikker in onze vijver kunnen bewonderen. Hij springt altijd direct in het water als ik aan kom lopen, en duikt...
De moestuin mulchen (moestuinblog #195)
Het is al weer aardig droog in de moestuin en voor volgende week verwachten de meteorologen in Arcen temperaturen tot een kleine dertig graden....
Tips om gezond, lekker en goedkoop vegan te koken
De prijzen van voedsel blijven stijgen. Desondanks kan je zelfs met een beperkt budget nog steeds een gezonde vegan maaltijd bereiden. Een paar tips.
...
In 2030 moet kwart landbouwgrond biologisch zijn
STRAATSBURG Het Europees Parlement steunt de plannen van de Europese Commissie om in Europa meer voedsel biologisch te produceren. Een meerderheid stemde dinsdag in...
‘Zorgverzekeraars moeten stoppen met investeringen in fastfood ketens’
AMERSFOORT De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) wil dat zorgverzekeraars stoppen met het beleggen in fastfood ketens. ‘De beschikbaarheid van fastfood op bijna elke...
Gedroogd zevenblad
We hebben nog zoveel zevenblad in de tuin staan, dat we het niet op krijgen in gerechten. Daarom zijn we de moestuin er maar...
Tuinbonenpesto
Van oud-collega en Facebookvriendin Tessa Heerschop kreeg ik dit recept; een zelfbedachte tuinbonenpesto. ‘Even naar Bunnik gefietst naar de boer voor de bonen. Blijkt...
Pompoen linzensoep
Deze soep heb ik gemaakt voor de cursisten van de cursus ‘De Natuurlijke & Eetbare Tuin’ van de Hubertinahof. Dit recept is daarom ruim...
Hummus
Het voornaamste ingrediënt van hummus zijn de kikkererwten. Je kan kikkererwten uit een pot gebruiken, maar het lekkerste is om ze zelf te weken...
Rozijnen
Een rozijn is een gedroogde druif. Hiervoor worden de druiventrossen in de zon te drogen gelegd. Hier daalt de hoeveelheid vocht in de druif,...
Champignon
Champignons bevatten veel nuttige voedingsstoffen. Maar hoewel de champignon wel iets vlezigs heeft, is het voor vegetariërs en veganisten geen volwaardige vervanger van vlees....