Vitamine K

Vitamine K (fylochinon) is een in vet oplosbare vitamine

0
153

Vitamine K komt vooral voor in groene groenten en bladgroenten zoals broccoli, erwten, groene kool, sla, spinazie, maar ook in andere groenten, sojabonen, nori, gefermenteerde producten en fruit, oliën, lever, melk, kaas en eieren. Ook kunnen bacteriën in de dikke darm vitamine K aanmaken.

Vitamine K is noodzakelijk voor de bloedstolling en voor het behoud van sterke botten.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here