Vitamine E

Vitamine E (calciferol) is een in vet oplosbare vitamine

0
413

Vitamine E zit in vetten zoals zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, maar ook in volkoren granen en graanproducten, noten, zaden, avocado’s, zeegroenten, tomaten en fruit.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, zware metalen en schadelijke stoffen. Het beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Daarnaast is het belangrijk bij de stofwisseling in de cel. Vitamine E bevordert de opname van vitamine A, speelt een belangrijke rol bij ons afweersysteem en reguleert de bloeddruk.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here