Vitamine D

Vitamine D (calciferol) is een in vet oplosbare vitamine

0
154

De grootste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt zelf vitamine D uit UV-straling in zonlicht. Daarvoor is het belangrijk om elke dag minstens een kwartier buiten te komen met onbedekte handen en gezicht.

Vitamine D is eigenlijk helemaal geen vitamine, maar een groepsnaam voor in vet oplosbare prohormonen. Voor de mens zijn vitamine D2 en vitamine D3 het belangrijkste.

In voeding is vitamine D voornamelijk te vinden in vetrijke dierlijke producten zoals haring, zalm, makreel, vislever, eigeel, melk en melkproducten, maar ook in paddenstoelen. Vitamine D wordt vaak toegevoegd aan margarine.

Vitamine D zorgt voor een goede opname van fosfor en calcium uit voeding en is daardoor belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D bevordert dus voor een sterk skelet. Vitamine D stimuleert de goede werking van de spieren en het afweersysteem.

Een vitamine D tekort komt regelmatig voor. In de winter zou je daarvoor een supplement kunnen nemen. Omdat vitamine D in vet oplosbaar is, kan je deze het beste tijdens de maaltijd innemen.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here