Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is een in water oplosbare vitamine

0
320

Vitamine C is vooral te vinden in verse groenten en fruit zoals rozenbottels, peterselie, zwarte bessen, mierikswortel, broccoli, bladgroenten, koolsoorten, kiwi, citrusvruchten en zeegroenten zoals nori en dulse.

Vitamine C speelt een rol als antioxidant in het lichaam, bevordert de opname van ijzer en is nodig voor de vorming van bindweefsel. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de vorming van witte bloedlichaampjes en is daardoor nodig voor een goede weerstand.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here