Vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur) is een in water oplosbare vitamine

0
137

Vitamine B5 zit in vlees, vis, eieren, volkoren producten, aardappelen, melk en melkproducten, groente, fruit en peulvruchten.

Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Vitamine B5 draagt hiermee bij aan de energievoorziening van het lichaam. Vitamine B5 is ook van belang bij de vorming van een aantal hormonen en zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here