Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is een in water oplosbare vitamine

0
168

Vitamine B12 vind je hoofdzakelijk in producten van dierlijke oorsprong zoals orgaanvlees, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, melk en kaas. Aan vleesvervangers wordt door vaak vitamine B12 toegevoegd.

Vitamine B12 werkt samen met vitamine B11 foliumzuur bij de vorming van DNA en RNA, de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van ons zenuwstelsel.

Een tekort van vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede of neurologische problemen zoals spierzwakte in de benen of tintelingen in de vingers. Vooral veganisten en vegetariërs moeten opletten voldoende vitamine B12 binnen te krijgen en ontkomen er meestal niet aan om vitamine B12 als een voedingssupplement in te nemen.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here