Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) is een in water oplosbare vitamine

0
419

Vitamine B11 is te vinden in groene bladgroente, kool, zeewier, asperges, volkoren producten, aardappelen, sinaasappelen, vlees, noten, zaden, zalm, melk en melkproducten.

Vitamine B11 speelt een rol bij de celdeling en is betrokken bij de vorming van ons erfelijk materiaal. Voldoende vitamine B11 verkleint de kans op afwijkingen bij de geboorte. Daarnaast draagt vitamine B11 bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen. In het algemeen gesteld zorgt vitamine B11 voor een goede werking van het lichaam.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here