Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) is een in water oplosbare vitamine

0
904

We vinden vitamine B1 in groente, volkoren rijst, andere volkoren granen en graanproducten zoals brood, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden, varkensvlees, melk en melkproducten, eieren, aardappelen.

Vitamine B1 zorgt er voor dat het lichaam zijn werk kan doen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de koolhydraatstofwisseling, het vrijmaken van energie uit koolhydraten, zoals suikers. Vitamine B1 is verder nodig voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Vitamine A is hiermee ook belangrijk voor het geestelijk welzijn.

Vitamine B1 is niet alleen in water oplosbaar, deze vitamine is ook gevoelig voor verhitting en zonlicht. Bewaar producten met vitamine B1 daarom donker en kook groente met zo weinig mogelijk water. Of stoom de groente gaar.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn.De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here