Vitamine A

Vitamine A (retinol) is een in vet oplosbare vitamine

0
214

We vinden vitamine A in orgaanvlees, melk en melkproducten, kaas, ei en vette vissoorten. Ook wordt deze vitamine vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Roomboter bevat van zichzelf vitamine A.

Er bestaat ook nog pro-vitamine A (bètacaroteen). Dit kan het lichaam omzetten in vitamine A. Pro-vitamine A zit vooral in wortel en groene bladgroente en beschermt de huid tegen UV-straling.

Ons lichaam heeft vitamine A nodig voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem, voor een normale groei en het gezond houden van de huid. Verder speelt vitamine A een bij voortplanting, vruchtbaarheid en de vorming van geslachtshormonen. Een tekort aan vitamine A kan onder meer leiden tot nachtblindheid of huidproblemen.

Vitamines
Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. De meeste vitamines krijgen we binnen via voeding. Vitamine D en vitamine K kan het lichaam zelf aanmaken. Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A en vitamine B3 maken, maar daarvoor zijn zogenoemde pro-vitamines nodig. Voor vitamine A is dit bètacaroteen, voor vitamine B3 het aminozuur tryptofaan. Het lichaam van de mens kan zelf geen vitamine C maken, net als mensapen en cavia’s. Alle andere dieren kunnen wel zelf vitamine C maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here