De natuur biedt zoveel om over te verwonderen. Het doet mij goed. In dit blog neem ik je
mee in mijn verwonderingen.
Verwonderblog
Kunst
Ik verwonder mij nog elke dag over de schoonheid van de natuur. ‘Dat kan de mens toch echt niet (na)maken’, overpeins ik dan. ‘Dit...
Binnen- en buitenwereld
Het leven van een plant is een delicate wisselwerking tussen de binnen- en de buitenwereld. Dat begint al bij het ontkiemen van het zaad....
Schors
We komen er steeds meer achter dat bomen ook wezens zijn. Dat ze via schimmels met elkaar communiceren. Boodschappen delen. Maar ook zoiets ogenschijnlijk...
Voedselbos
Ik kan mij soms enorm verwonderen over het vele leven wat onze tuin biedt. Niet alleen boven de grond, maar ook erin. Deze grote...
Verwonderen
We zijn het verleerd, of we nemen er simpelweg de tijd niet voor. En het is toch zo goed voor ons. Verwonderen. Het maakt...
Handjes de lucht in
De winter is voorbij. Als je de meteorologen tenminste moet geloven. Maar het sneeuwt en in de tuin vriest het in de nacht nog...
Leerschool voor het leven
De natuur is altijd mooi en een inspiratie voor mij. Maar soms geeft ze je een extra cadeautje. Moeder aarde krijgt nog meer glans....
Aarden
Ze heet niet voor niets Moeder aarde. Als we goed voor haar zijn, zorgt ze goed voor ons. Ik heb dat onlangs zelf ervaren....
Ontwaken
De natuur komt weer uit de winterslaap. Ze is aan het ontwaken. Dat zie je aan de sneeuwklokjes. Deze ‘vroegopjes’ staan voor ontwaken en...
Zintuigen
Om je te kunnen verwonderen, moet je intensief en genuanceerd waarnemen. Dat doen we met onze zintuigen.
De Griekse filosoof Aristoteles beschreef er ruim 2.000...
Wortel-pastinaaksoep
Het is een beetje een gure dag vandaag. Het hagelt en regent, af en toe schijnt de zon. Met zo’n acht graden is het...
Naakte nasi
Naakte nasi is mijn variant op nasi, maar nu niet met rijst, maar met naakte haver. Er zit een lekkere bite aan en met...
Lentepesto
Er staan weer volop wilde eetbare planten in de moestuin. Zoals het zevenblad en daslook. Ik heb er voor de deelnemers aan de cursus...
Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken
AMERSFOORT Ongezonde producten komen nog steeds het vaakst voor in aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten. Supermarkten stimuleren gezond eten en drinken...
Populatie wilde dieren daalt met 69 procent
ZEIST De populatiegrootte van in het wild levende dieren is sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald. Het gaat hierbij om zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen...
Ecoprinten bij de Hubertinahof
Grote verwondering, zo ik kan mijn reactie het beste omschrijven op het moment dat ik mijn opgerolde tafelkleed uit de dampende pan met water...
Bloemen zaaien (moestuinblog #273)
We hebben afgelopen week bloemen gezaaid in onze moestuin. We hadden een wild bloemenmengsel gekregen en zelf hadden we zaad geplukt van de lupine...
Oranje druppelzwam (moestuinblog #272)
Soms zie je in de natuur ineens iets waarvan je denkt ‘wat is dit nu weer?’ Ik had dit met de oranje ‘vlekjes’ op...
Niet lopen op de groentebedden (moestuinblog #271)
Sneeuw, hagel en regen. De laatste week is er veel neerslag gevallen. Onze moestuin is daardoor erg nat geworden. Maar je ziet tegelijkertijd wat...
Quinoa
Quinoa is de laatste jaren helemaal in. Het staat te boek als erg gezond. Quinoa is namelijk een goede bron van eiwit, vezels, foliumzuur...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...