No Milky Way

Stijn De Kock en Elke Aerts

0
1004

‘Bovendien is er geen enkele noodzaak om dierlijke producten te blijven gebruiken.’ Deze zin in het boek No Milky Way van Stijn De Kock en Elke Aerts geeft precies aan waar hun boek precies over gaat; het maken van vegan desserts en zoetigheden. Lekkernijen zonder gebruik van dierlijke producten dus.

De betreffende zin staat in het hoofdstuk waarin Stijn en Elke ons duidelijk maken wat veganisme nu eigenlijk precies inhoudt. En ze zijn er duidelijk over. ‘Zeker in ons rijke westen zijn er voldoende plantaardige voedingsmiddelen om ons gezond en weldoorvoed door het leven te loodsen. Dat wij steeds meer dieren doden voor consumptie is dus zinloosheid ten top.’

Met No Milky Way wonnen Stijn en Elke in 2017 de Vegan Award voor het beste vegan kookboek.

‘Voorkom fake’
In het eerste deel van No Milky Way geven Stijn en Elke tips. Onder meer wat de vegan alternatieven voor dierlijke producten zijn zoals zuivel en eieren. Gebruik bijvoorbeeld pompoenpuree in gebak als vervanger voor eiwit en eidooier. Voor het rijzen heb je dan nog wel bakpoeder of baksoda nodig. Ook meer bekende producten komen langs, zoals aquafaba. Dit is het vocht van kikkererwten. Je kan het mooi opkloppen en gebruiken als een vervanger voor eiwit. Verder geven ze alternatieven voor geraffineerde suiker. Het gaat van kokosbloesemsuiker, ahornsiroop tot dadels. Hierbij het advies om kwaliteit te kopen, dus biologisch, ‘zo voorkom je fake producten waar vaak ongewenste rotzooi is toegevoegd. Wat ik als aanstaand natuurvoedingskok nog mis in het rijtje van suikervervangers is amazake, een zoetstof gemaakt van rijst.

Na een lijst van ‘veelgebruikte ingrediënten’ en ‘handige materialen’, kan je aan de slag. Dat begint met basis recepten zoals plantaardige melk, karamelsaus van dadels en vegan advocaat die de gele kleur krijgt van kurkuma.

Verschillende wijzen
In het hoofdstuk fruit loose gaat het van een appel-quinoa crumble, een ananas soufflé, een fruitsalade de luxe tot een tempura van fruit met een amandeldipsaus. Bij de laatste zou ik liever kiezen voor lokaal fruit als appel in plaats van de in dit recept gebruikte ananas. Overigens geven Stijn en Elke zelf al aan dat je ieder ander soort fruit kan gebruiken als het maar stevig is of in zijn geheel gebruikt kan worden.

Panna cotta op drie wijzen, creme brulee op twee wijzen en pudding op drie wijzen komen aan bod in ‘Puddings en co’. Bij de panna cotta gaat het om het Italiaanse puddinkje met passievruchten, chocolade of braambessen.

Benieuwd
Met een vegan cheesecake met limoen en pistache, met bosbessen en kardemom en vegan cheesecake classic begint het hoofdstuk Taarten en gebak. Verder komen ‘geveganiseerde’ klassiekers aan bod zoals chocoladetaart, brownies met rode biet en franginpanetaart. Ik ben zelf heel erg benieuwd naar het griesmeel-kokosgebak met sinaasappelsap en de zoete aardappelcake met amandel-cashewfrosting.

Stijn en Elke sluiten No Milky Way af met Koekjes & zoete snacks en Ice cold fever. Voor de koekjes, mijn favoriet zijn de lavendelkoekjes met amandelsmaak, gebruiken ze meestal vegan margarine. In het hoofdstuk Ice cold fecer doet de sandwich met chocolade-muntijs mij watertanden.

Aanwinst
Stijn en Elke hebben met No Milky Way een boek gemaakt waarmee je heerlijke vegan desserts en zoetigheden kan maken. Ook leggen ze goed uit wat je waarvoor kunt gebruiken. En dat alles ook nog eens met een, vaak humorvolle, leuke quote bij de recepten. Wil je dus je gasten, of jezelf, verrassen met een lekker vegan dessert, dan is dit boek een aanwinst in je boekenkast. Of op je boekenplank.


No Milky Way
ISBN 978-90-827-6740-7
www.veganistischkoken.nl

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here