Een pleidooi voor echt eten

Michael Pollan

0
853
Michael Pollan adviseert de lezer in zijn boek adviezen van de wetenschap en de industrie over voeding in de wind te slaan en gewoon zelf gezond na te denken. (Foto Alia Malley)

Eet echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten. Het is het eenvoudige korte antwoord op de vraag wat wij als mensen moeten eten om optimaal gezond te blijven. Toch schreef Michael Pollan er een heel boek over. ‘Dat iemand een boek moet schrijven waarin hij mensen aanraadt om echt voedsel te eten zou als maatstaf voor onze vervreemding en verwarring kunnen dienen’, is zijn conclusie dan ook.

In het boek doet Michael Pollan uit de doeken hoe we aan het westerse voedingspatroon kunnen ontsnappen. Want dat is hard nodig. De Europese cijfers voor zwaarlijvigheid komen in de buurt van die van de Verenigde Staten. Diabetes en hart- en vaatziekten liggen op de loer. Dat is volgens Pollan overal de volgorde geweest waar het traditionele voedingspatroon is verdreven door het moderne voedingspatroon van bewerkt voedsel. Hierdoor lijden op de wereld inmiddels meer mensen aan overvoeding dan ondervoeding. ‘De chronische ziekten die ons nu fataal worden, kunnen rechtstreeks worden teruggevoerd op de industrialisering van ons voedsel: de toename van sterk bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde granen; het gebruik van chemische stoffen om planten en dieren in reusachtige monoculturen te verbouwen en te fokken en de overdaad aan goedkope calorieën van suiker en vet die door de moderne landbouw worden geproduceerd.’

Niet genoeg weten
In zijn boek is Pollan kritisch over voedingsadviezen van wetenschappers. Deze goed bedoelde adviezen hebben ons niet gezonder gemaakt, maar eerder ‘minder gezond en heel wat dikker’. Pollan wijst hierbij in het bijzonder op het advies om vetten te vervangen door koolhydraten. De schrijver adviseert de lezer daarom het advies van de wetenschap en de industrie over voeding in de wind te slaan. Hij spreekt volgens eigen schrijven hierbij vooral ‘op gezag van de traditie en het gezonde verstand’. ‘Wetenschappers zullen ooit de optimale maaltijd in een pilletje weten te stoppen, maar voorlopig en in de afzienbare toekomst zou het een vergissing zijn om de wetenschappers het menu te laten bepalen. Ze weten er domweg niet genoeg van.’

Tips
Aan het einde van het boek geeft Pollan de lezer nog wat tips. De belangrijkste tip voor mij is dat je niets moet eten wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. En mijd voedingsproducten die goed voor de gezondheid beweren te zijn. Dat zou dan op de verpakking staan, en verpakte producten zijn vaak bewerkte producten.


Een pleidooi voor goed eten
ISBN 978-90-295-0643-4
Michael Pollan

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here