De schone keuken (van pen tot pollepel #5)

De reis van journalist tot keukenhulp

0
141
Alle medewerkers in de keuken van Maashof houden de keuken de hele dag mooi schoon. Zo kunnen de gasten rekenen op heerlijke gerechten. (Foto Erik van Huizen)
Alle medewerkers in de keuken van Maashof houden de keuken de hele dag mooi schoon. Zo kunnen de gasten rekenen op heerlijke gerechten. (Foto Erik van Huizen)

Een schone keuken, het is de basis voor het veilig kunnen uitserveren van gerechten aan de gasten. Dat betekent in de praktijk poetsen, soms zelfs veel poetsen.

Dagelijks wordt al veel gepoetst in de keuken van Maashof. De hele dag worden de werkplekken schoongehouden. Geen gebruikte materialen op de werkplek dus, maar alles direct naar de spoelkeuken. De werkplekken zien er dan ook smetteloos uit. Iedere avond voor het sluiten van de keuken krijgt de vloer een beurt. Er wordt dan flink geveegd en geschrobd. Ook worden de ovens en het fornuis gereinigd. Klaar voor een schone nieuwe dag.

Koelcel poetsen
Op de rustige momenten in de keuken, wordt niet alleen de werkplek gepoetst, maar krijgen bijvoorbeeld ook de lades of de voorraadkasten een schoonmaakbeurt. ‘Gaan jullie maar de koelcel poetsen’, zei de chef-kok tegen de stagiaire en mij. Het was een vrij rustige middag en de chef-kok kon de bestellingen wel af met zijn sous-chef. We vulden onze emmers, pakten poetsdoek en schuurspons en begaven ons naar de koelcel. We haalden alles van de stellingen en begonnen te poetsen. Na een kwartiertje bleek het toch wel een beetje te koud en ik pakte mijn vest, mijn collega deed haar jas aan. En ondanks dat de koelcel er op het oog altijd al schoon uitzag, bleek de schoonmaakbeurt niet voor niets. Aan het einde boenden we ook hier de vloer en zag alles er weer uit om door een ringetje te halen. En het was uiteindelijk best gezellig om dit klusje met elkaar te klaren. Eenmaal terug in de keuken, bleken de chef-kok en zijn sous-chef ook maar aan het poetsen geslagen. Alles voor een schone keuken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here