Mijn reis van journalist tot hulp in de keuken
Van pen tot pollepel
Met pijn in mijn hart (van pen tot pollepel #13)
Afgelopen maand heb ik in de keuken gewerkt van De Genuujerie in Venlo. Een fantastische plek, waar ik met pijn in mijn hart weer...
Aan de slag bij Kokkerelli (van pen tot pollepel #12)
Na het mooie, maar veel te korte, avontuur in de keuken van Maashof in Boekend, begin ik binnenkort als vrijwilliger bij Kokkerelli. Ik ga...
Pollepel aan de wilgen (van pen tot pollepel #11)
‘We weten niet hoe we het zonder jou moeten gaan doen, maar we gaan het toch proberen.’ Zo voelde het een beetje toen ik...
Ik volg mijn hart (van pen tot pollepel #10)
Misschien was het wel een domme keuze om middenin een pandemie een nieuwe weg in te slaan en als journalist aan de slag te...
Niet meer vanaf de zijlijn (van pen tot pollepel #9)
Het is vreemd. Eerst stond ik vanaf de zijlijn te kijken naar de nieuw te nemen coronamaatregelen voor de horeca die het kabinet al...
Geen oorlog in de keuken (van pen tot pollepel #8)
Ruim 10.000 scheldwoorden gebruikte topchef Gordon Ramsay in de 123 afleveringen van Oorlog in de Keuken! Je zou bijna gaan denken dat al dat...
Kromkommers (van pen tot pollepel #7)
Een kopstukje heet de kleine salade die op vrijwel elke rand van het bord komt te liggen tijdens de lunch, of het nu een...
Werktijden (van pen tot pollepel #6)
De werktijden in de horeca zijn vaak een heikel punt voor diegenen die een baan in de horeca overwegen. Natuurlijk werk je vaak op...
De schone keuken (van pen tot pollepel #5)
Een schone keuken, het is de basis voor het veilig kunnen uitserveren van gerechten aan de gasten. Dat betekent in de praktijk poetsen, soms...
Pastinaakchips (van pen tot pollepel #4)
We hebben ze meestal volop in de moestuin staan, maar ik heb er nog nooit chips van gemaakt. In de keuken van Maashof heb...
Krachtige erwtensoep uit de snelkookpan
Het gaat vandaag in het hele land sneeuwen, dus heb ik maar een lekker pan erwtensoep gemaakt. Snert noemden wij het in het mijn...
Stamppot eeuwig moes met ‘spekjes’
Eeuwig moes is een soort kool met veel bijnamen zoals oude wijvenkool, splijtkool, stekkool, duizendkop, stekkool of armeluisgroente. Het is een vrij stevige koolsoort...
Dutch kinpira
Kinpira is een Japanse kookstijl, maar ik heb er een Nederlands tintje aan gegeven door boerenkool te gebruiken.
Voor deze Dutch kinpira heb je nodig:
...
Zwameitjes (moestuinblog #270)
Ik heb eerder al een berichtje gemaakt over het geel nestzwammetje. Maar een aantal weken later ziet het zwammetje er ineens heel anders uit....
Transformatie (moestuinblog #269)
Het is in de tuin de tijd van de transformatie en loslaten. Bladeren kleuren geel, bruin en rood, vallen van de boom en bedekken...
Tomaten eruit, winterpostelein erin (moestuinblog #268)
Het is nu midden oktober en nog steeds hadden we tomatenplanten in ons kasje staan. De planten werden wel steeds slechter. De blaadjes gingen...
Tips om zuinig(er) te koken
De energieprijzen rijzen inmiddels de pan uit. Niet alleen voor gas, maar inmiddels ook voor elektriciteit. En hoewel koken maar zo’n vijf procent uitmaakt...
Bobbie
ARCEN Vandaag heb ik Bobbie opgehaald. Dit vrolijke varkentje staat nu bij mij in de werkkamer. Bobbie is de nieuwe mascotte van Varkens in...
‘Boeren houden van koeien’ campagne Liegebeest 2022
AMSTERDAM De campagne Boeren houden van koeien is verkozen tot het grootste Liegebeest van 2022. Die schetst een veel te rooskleurig beeld van het...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...
Kievitsboon
De kievitsboon is een mooie droogboon die dezelfde kleuren heeft als een kievitsei. Zowel de bonen als de peulen zijn rood gevlekt. Alleen de...