We zijn er in Nederland aan gewend geraakt dat alles jaarrond beschikbaar is. En als het seizoen voorbij is, halen we het simpelweg van ver weg. Kijk maar eens in de supermarkt. Het hele jaar liggen daar vrijwel dezelfde producten in de schappen. Maar het is beter om producten van het seizoen te eten. Ook voor je portemonnee.
Ik zie het zelf met het kweken van voedsel in onze moestuin. Als de groente klaar is om geoogst en gegeten te worden, kost dezelfde groente in de winkel nog maar weinig. Maak daar dus gebruik van. Zo kan je vaak goedkoop gezond eten.
Overigens betekent het eten met de seizoenen automatisch dat je meer gevarieerd gaat eten. En meer variatie in je voeding is beter voor je lichaam. Je pakt niet altijd meer vanzelfsprekend die broccoli of die tomaten die het hele jaar in de supermarkt is te krijgen. Op mijn opleiding voor natuurvoedingskok heb ik geleerd iedere week 40 verschillende planten te eten. Dat lijkt veel, maar met de verschillenden granen en de peulvruchten zit je daar echt snel aan. Probeer maar eens in een dagboek bij te houden wat je wekelijks eet.
Lekkerder
Wat je ook gaat ervaren is dat groente en fruit van het seizoen veel meer smaak heeft, zeker als je voor biologisch kiest. De groenten staan vaak lekker op Nederlandse akkers en hoeven dus geen lange reis te maken. Ook krijgen ze de warmte van de zon en staan ze onder invloed van de verschillende weersomstandigheden. Hierdoor worden ze sterker, net als wilde planten en kruiden. Heel wat anders dan dat ze verwend worden in een overdekte kas of van ver komen. Want groenten en fruit van het seizoen worden pas geoogst als ze rijp zijn. Ze bevatten daardoor meer vitamines. Heel wat anders dan de bananen die groen worden geplukt.
Meer smaak
Een goed voorbeeld vind ik het kweken van tomaten. Omdat we ze het hele jaar door willen eten, worden nu zelfs tomaten verbouwd waar jaarrond smaak aan zit. Vreemd, nergens voor nodig en ze zijn vaak vreselijk duur. Als je tomaten in de zomer eet, zijn ze namelijk altijd lekker. Van de biologische tomaten uit onze moestuin kan je zo een heerlijke pastasaus maken zonder er veel aan toe te hoeven voegen. Probeer dat maar eens in de winter met tomaten uit de supermarkt.
Met de natuur
De verschillende seizoenen vragen ook om verschillende soorten voedsel. Door voedsel te eten in het seizoen waarin het overvloedig aanwezig is, maken we gebruik van de cycli van de natuur. In de winter helpen goed gekookte verwarmende knollen, rapen en kolen ons om onze lichaamswarmte vast te houden. In de zomer houden de lichte bladgroenten die er dan zijn ons lekker koel. Eet dus geen asperges in het najaar of aardbeien in de winter. Maar een lekkere salade in de zomer en stamppot in de winter.