Overheid is nu echt aan zet

0
555
Groente en fruit goedkoper en ongezond voedsel duurder. Om dat te bereikenis volgens de experts is de overheid nu aan zet. (Foto Erik van Huizen)
Groente en fruit goedkoper en ongezond voedsel duurder. Om dat te bereikenis volgens de experts is de overheid nu aan zet. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN We weten het allemaal, de gemiddelde Nederlander wordt steeds zwaarder. Chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 komen steeds vaker voor. En de overheid? Die denkt de aanval in te zetten door afspraken te maken met de voedingsmiddelenindustrie. Een industrie die miljarden verdient met (ultra)bewerkt voedsel.

Je vraagt inmiddels af hoeveel onderzoeken er nog moeten komen waaruit blijkt dat gezonder voedsel goedkoper moet worden en ongezonde voeding duurder. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) was onlangs duidelijk wat er zou moeten gebeuren om de Nederlander gezonder te laten eten; het invoeren van een suikertaks, een btw-verlaging op gezond eten, zoals fruit en groenten, en een verbod op reclame voor ongezond voedsel. Onderzoekers van de Universiteiten van Wageningen en Utrecht riepen de Nederlandse overheid op in actie te komen. Zij pleitten voor een lage of geen btw op groente en fruit, een suikertaks en het verbieden van fastfoodrestaurants in de buurt van scholen.

BTW omhoog
Maar de Nederlandse overheid wil dit niet. Sterker nog; een paar jaar geleden werd de btw op groenten en fruit nog verhoogd van zes naar negen procent. De overheid laat het liever over aan de voedingsmiddelenindustrie. Maar helaas. Onlangs bleken de afspraken van het ministerie van VWS met de voedingsindustrie om voedsel gezonder te maken, weinig effect te hebben gehad. Nog steeds krijgt de Nederlander te veel zout en suiker binnen.

Luisteren
Deze week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het nieuws dat gezonder eten en drinken in de afgelopen tien jaar meer in prijs steeg dan ongezondere producten. Het Voedingscentrum sprak van een zorgelijke ontwikkeling en riep een nieuw kabinet maatregelen te nemen. Zoals een suikertaks. Misschien dat de politiek wel luistert naar de experts van de Schijf-van-vijf.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here