Samen met mijn vriendin heb ik in Arcen een moes-, kruiden- en bostuin, de Hubertinahof. Hier verbouwen we met respect voor alles wat leeft biologische groente, fruit en kruiden. Voor ons is het heel erg belangrijk om hierbij de verbinding met de natuur aan te gaan. Dat is goed voor iedereen.
Maar je hoeft niet eens een moestuin te hebben om gezond te eten. Probeer in ieder geval zo veel mogelijk voedsel te eten wat uit je directe omgeving komt. Het is niet alleen lekkerder en gezonder, maar ook veel duurzamer. Kijk bij de groenteboer of in de supermarkt goed waar je aankopen vandaan komen of, beter nog, fiets naar een boer in de buurt.
Niet van ver weg
Groenten zijn het meest duurzaam als ze van Nederlandse akkers komen. Aardappels halen we uit Israël terwijl onze boeren de aardappels niet kwijt kunnen. En waarom zou je in de winter peultjes uit Kenia willen eten terwijl de Nederlandse boeren dan overheerlijke groenten uit eigen land leveren?
Wat betreft fruit zijn appels en peren uit eigen land de best keuze, ook voor het milieu. Volgens het Voedingscentrum hebben appels en peren van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. Voor de teelt wordt weinig grond en water gebruikt, en er komen weinig broeikasgassen bij vrij. Appels en peren zijn daarom het hele jaar door een duurzame keuze. Vermijd in ieder geval tropische groenten en fruit die per vliegtuig zijn aangevoerd zoals passievrucht, vijgen, blauwe bessen, sperziebonen, peultjes of asperges.
Klimaatzone
Ik ben er overigens ook van overtuigd dat voedsel uit de eigen klimaatzone, in Nederland hebben we een gematigd klimaat, beter voor je is. Het is niet voor niets dat het lichaam van volkeren uit koudere streken aangepast is om bijvoorbeeld meer vlees te eten. En uit de tropen komt veel voedsel dat verkoeling geeft. Fijn voor de mensen daar, maar voor ons is het vaak teveel van het goede.
Ook gaat het eten van voedsel uit andere klimaatzones vaak gepaard met een enorm gebruik van energie. Hoe lokaler het voedsel, hoe minder vervoerskilometers en dus hoe lager het effect op het milieu. Het is daarom het meest economisch en efficiënt om voedsel te gebruiken wat van nature overvloedig aanwezig is in je directe omgeving.
Bestrijdingsmiddelen
Een ander punt is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In de verschillende Europese landen gelden al andere regels dan in Nederland, laat staan in rest van de wereld. Het is ook een reden om voor biologische producten te kiezen. Deze zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wat de duurzaamheid ten goede komt.