Salades
Lentesalade
Hoewel uit onze moestuin nog niet zo heel erg veel groente valt te halen, lukt het ons toch nog altijd een lekker salade bij...
Geknede salade van palmkool
Dit gerecht is een recept van Yvette van Boven. Ik heb het echter een beetje aangepast aan de natuurvoedingskeuken, dus geen geroosterd sesamzaad van...
Maaltijdsalade van gierst en peultjes
In onze moestuin zijn de peultjes eetbaar aan het worden. We hebben paarse en groene en ze zijn beide even lekker. Ook zijn uit...
Voorjaarssalade met bladmosterd
In onze moestuin hadden we nog van die heerlijke verse bladmosterd staan. Niet van die grote bladeren, maar het fijne soort. Ze zijn erg...
Bulgur salade met linzen, aubergine en asperges
Het was een hete dag. In Arcen werd met 30,2 graden weer de hoogste temperatuur van het land gemeten. Tijd dus voor een verkoelende...
Voorjaarssalade met quinoa en zevenblad
Probeer zoveel mogelijk lokaal voedsel te eten. Dus niet van ver weg. Dat is niet duurzaam en nergens voor nodig. En dan toch quinoa...
Komkommer arame salade
Zeegroenten worden in de natuurvoedingskeuken veel toegepast. Kombu wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om een bouillon van soep mee te trekken, in deze salade heb...
Groene wintersalade
We hebben in onze moestuin in dit jaargetijde niet zo heel veel meer staan, maar soms kan je van wat pareltjes uit de moestuin...
Italiaanse salade met kikkererwten
Witlof, groenlof, winterpostelein en kikkererwten, het is misschien een beetje een vreemde combinatie voor een Italiaanse salade. Maar hij smaakte prima en zo krijg...
Salade van winterpostelein
Winterpostelein is een eeuwenoude groente en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Groenland. De Oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen aten hun buik er al mee...
Wortel-pastinaaksoep
Het is een beetje een gure dag vandaag. Het hagelt en regent, af en toe schijnt de zon. Met zo’n acht graden is het...
Naakte nasi
Naakte nasi is mijn variant op nasi, maar nu niet met rijst, maar met naakte haver. Er zit een lekkere bite aan en met...
Lentepesto
Er staan weer volop wilde eetbare planten in de moestuin. Zoals het zevenblad en daslook. Ik heb er voor de deelnemers aan de cursus...
Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken
AMERSFOORT Ongezonde producten komen nog steeds het vaakst voor in aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten. Supermarkten stimuleren gezond eten en drinken...
Populatie wilde dieren daalt met 69 procent
ZEIST De populatiegrootte van in het wild levende dieren is sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald. Het gaat hierbij om zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen...
Ecoprinten bij de Hubertinahof
Grote verwondering, zo ik kan mijn reactie het beste omschrijven op het moment dat ik mijn opgerolde tafelkleed uit de dampende pan met water...
Bloemen zaaien (moestuinblog #273)
We hebben afgelopen week bloemen gezaaid in onze moestuin. We hadden een wild bloemenmengsel gekregen en zelf hadden we zaad geplukt van de lupine...
Oranje druppelzwam (moestuinblog #272)
Soms zie je in de natuur ineens iets waarvan je denkt ‘wat is dit nu weer?’ Ik had dit met de oranje ‘vlekjes’ op...
Niet lopen op de groentebedden (moestuinblog #271)
Sneeuw, hagel en regen. De laatste week is er veel neerslag gevallen. Onze moestuin is daardoor erg nat geworden. Maar je ziet tegelijkertijd wat...
Quinoa
Quinoa is de laatste jaren helemaal in. Het staat te boek als erg gezond. Quinoa is namelijk een goede bron van eiwit, vezels, foliumzuur...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...