Recente reacties
Moestuinvideo ter inspiratie (#90)
Voor mijn opleiding tot natuurvoedingskok aan de Gimsel Academy heb ik een video gemaakt over onze moestuin. Het filmpje is bedoeld om mensen te...
Glasvezelbakmandje (€ 8,95)
Ovenfrietjes bak je het liefst in een mandje. Zo circuleert de hete lucht rond de frietjes en krijg je een knapperig resultaat. Point-Virgule heeft...
De laatste winterplaatjes (#89)
Inmiddels is de sneeuw aardig gedooid, voor komend weekeinde worden hier zelfs temperaturen verwacht van rond de 20 graden. Dat is zo’n 25 graden...
Overheid te laks in strijd tegen ongezonde voedselkeuzes
WAGENINGEN/UTRECHT Een lage of geen btw op groente en fruit, een suikertaks of het verbieden van fastfoodrestaurants in de buurt van scholen. Het zijn...
Kruiden en wandelen tegen te hoog cholesterol
ARCEN ‘Uw cholesterol is te hoog en daarom moet u aan de medicijnen’, kreeg mijn moeder een paar maanden geleden in het ziekenhuis te...
De invloed van vitamine D op corona
WAGENINGEN In de media verschijnen steeds meer verhalen over de rol van vitamine D in de strijd tegen corona. Volgens diverse deskundigen krijg je...
Te yang
WASHINGTON Geen salades van First Lady Melania Trump en Second Lady Karen Pence, maar 1.000 hamburgers van verschillende Amerikaanse fastfood ketens. Dat kregen de...
Heks’nkaas
ARCEN Onlangs kregen we heks Petroesjka op bezoek. Ze woont bij ons in de straat en is bekend van haar heksenopleiding. We dachten leuk...
Ik maak miso, bruine basmatirijst en bruine bonen (#3)
De dag van de waarheid, want de grote vraag is of mijn koji-kin is gelukt. Na het opstaan spuit ik alles voor het laatst...
Lasagne van de kok van Madonna
Mayumi Nishimura was de macrobiotische chef van Madonna. Ze reisde jaren met de popster mee en maakte tussen de optredens door de lekkerste macrobiotische...
Zaadvaste en hybride rassen (moestuinblog #104)
OOSTELBEERS Wat is nu precies het verschil tussen zaadvaste en hybride rassen? René Groenen van De Beersche Hoeve in het Brabantse Oostelbeers weet er...
Pieperpotjes (moestuinblog #103)
Aardappelen kunnen niet goed tegen vorst, het loof sterft dan af. Toch hebben we al onze aardappelen al in de grond zitten. En van...
Broccoli onder het groen (moestuinblog #102)
Ze stonden er een beetje zielig bij, de broccoliplantjes die iemand bij de moestuintjes had neergezet. Ik vreesde dat ze het niet zouden overleven...
‘Investeer in gezonder leven in plaats van FieldLabs’
AMSTERDAM De 925 miljoen euro die de overheid heeft uitgetrokken voor proefevenementen(FieldLabs), kunnen beter worden besteed aan programma’s die ervoor gaan zorgen dat Nederlanders...
Overheid kan gebruik glyfosaat gronden Rijksvastgoedbedrijf niet verbieden
DEN HAAG De overheid kan het gebruik van glyfosaathoudende middelen op gronden van het Rijksvastgoedbedrijf niet verbieden. Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten van...
‘Langzaam brood is gezonder’
MAASTRICHT De Bisschopsmolen in Maastricht roept iedereen op te kiezen voor slow food: voeding die is geteeld en bereid volgens de wetten en het...
Groene voorjaarssaus met shiro miso
Deze saus, je kan hem heel erg goed gebruiken bij de vegan shoarma of als basis voor een dressing, heb ik gemaakt met planten...
Vegan broodje shoarma
Dit broodje is heerlijk als lunch met een lekker kommetje soep. Op het broodje heb ik eerst een salade ‘gesmeerd’, van fijne reepjes spitskool...
Kervelsoep
Ons kasje in de moestuin staat vol met heerlijke kervel. Tijd dus om er eens een keer een lekkere soep van te maken. Het...
Amaranth
Amaranth lijkt op een klein soort graan, maar is dat niet. Amaranth is net als boekweit namelijk een pseudograan. Het is het zaad van...
Sesamzaad
Je ziet ze veel op brood en broodjes, sesamzaadjes. Ze hebben een lekkere nootachtige smaak. Het meest bekende is het witte sesamzaad, maar er...
Kervel
Kervel is een eenjarige plant. De smaak van de blaadjes doet denken aan anijs en daarmee ook een beetje aan het groen van de...