IJzer

0
540

IJzer helpt bij de vorming van hemoglobine. Het zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam en voorkomt bloedarmoede. Verder is ijzer belangrijk voor de productie van energie door lichaamscellen en een normale werking van het afweersysteem.

IJzer zit in zeewieren, bonen, fruit, groene bladgroenten, volle granen, noten en zaden. Omdat ons lichaam plantaardig ijzer minder goed opneemt, moeten vegetariërs dagelijks anderhalf keer zovele ijzer binnenkrijgen dan mensen die wel vlees eten. Vooral brandnetel bevat veel ijzer en is bloedzuiverend.

Mineralen
Mineralen heb je nodig voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen. Het lichaam kan zowel mineralen als spoorelementen niet zelf aanmaken. Je krijgt ze meestal in voldoende mate binnen via eten en drinken. Je hoeft niet bang te zijn voor een mineralentekort, dit komt bijna niet voor. Wel krijgt de Nederlander soms teveel mineralen binnen, zoals natrium. Dat zit in zout.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here