We zijn het verleerd, of we nemen er simpelweg de tijd niet voor. En het is toch zo goed voor ons. Verwonderen. Het maakt blij en houdt je gezond. Het enige wat je hoeft te doen is je zintuigen gebruiken. Sta eens stil bij alledaagse dingen. Ontspan, kijk, ruik, hoor en voel. Ga een gesprek aan. Je merkt dan dat het meest gewone je iets kan vertellen. En des te dieper het gesprek gaat, des te mooier het wordt. Geniet ervan. Vanuit je hart. In alle rust.
Het is voor mij bovenal de natuur die verwondert. Zelf ervaar ik het elke dag tijdens het werken in het groen van de Hubertinahof, onze tuin in het Limburgse Arcen. Het ontspant en doet mij goed. Ik weet weer dat ik er ben. Vooral als ik de tijd neem en rustig waarneem. Het kan echt van alles zijn. Een kikker rustend in de vijver, een vogel tjilpend in het gras, een vlinder fladderend in de lucht, een worm kruipend in de aarde. Of de elegantie van een uitgebloeide paardenbloem, de schoonheid van de Wilde cichorei en de verse knoppen aan een boom.
‘Verwondering is het
begin van alle wijsheid’
Neem nu de notenboom. Niet alleen een stam met takken en bladeren, maar een levend wezen. Het ademt en zorgt voor zuurstof. De boom ‘praat’ via schimmels in de bodem met andere bomen in de buurt. En de boom brengt lucht, licht en voeding in de bodem. En kijk eens hoe een boom groeit. Naar de knopen op de takken waaruit elk jaar weer nieuw leven tevoorschijn komt. Verbaas je over hoe groot de boom is. Hoe oud zou hij wel niet zijn, wat heeft hij allemaal meegemaakt? Ruik aan de bloesem, voel aan de stam en ‘luister’ wat de boom jou te vertellen heeft. Het zal je verwonderen. Ik hoop omarmend verwonderen.

De boom biedt eveneens ruimte aan veel verschillende beestjes. Als je verder inzoomt zijn het stuk voor stuk unieke levende wezens. Wist je bijvoorbeeld dat de witte halvemaanzweefvlieg net als de kolibrivinder stil kan hangen in de lucht? Dat komt omdat deze zweefvlieg met de vleugels wel 300 slagen per seconde haalt.
De stadsreus
Of neem de stadsreus, een ander soort zweefvlieg. Hij doet zich anders voor dan hij is. Dat komt vaker voor in de natuur. Het heet mimicry. Een van de meest fascinerende fenomenen in de natuur. Zo doet de stadsreus zich voor als een hoornaar. Hij heeft echter geen angel en kan dus niet steken. Maar omdat hij er zo gevaarlijk uitziet, houdt hij zijn vijanden op afstand.
En je hoeft echt niet de boeken in te duiken om je te verwonderen. Liever niet zelfs. Ga naar buiten. Lekker wandelen. Gebruik je zintuigen en wees er echt bij. Ineens realiseer je dan dat alles op aarde in elkaar grijpt. Dat we allemaal deel zijn van het universum. De planten, de bomen, de beestjes en de mens. De een niet meer of minder dan de ander. En dat we elkaar nodig hebben. Of zoals Plato het lang geleden al zei: ‘Verwondering is het begin van alle wijsheid’.
Neem maar eens een kijkje in het Verwonderblog
