Nieuws

Voor de workshop ‘Koken en leven met de seizoenen’ zijn we lekker in de tuin. (Foto Erik van Huizen)

Workshops: Koken en leven met de seizoenen

Koken en leven met de seizoenen. Het is goed voor ons, maar ook voor de aarde. Carolien Hendrix en Erik van Huizen van de...
De Europese Commissie wil de toelating van glyfosaat met tien jaar verlengen. (Foto Europese Commissie)

‘Glyfosaat is overal in het ecosysteem en menselijk lichaam aanwezig’

WAGENINGEN Het gebruik van glyfosaat is schadelijk voor ecosystemen, waaronder het waterleven en het bodemleven. Ook zijn er aanwijzingen dat het middel gevaarlijk kan...
Nederland wil de maximale transporttijden van dieren beperken. De vraag is echter hoe EU-voorzitter Spanje daar over denkt. (Foto Erik van Huizen)

Nederland vraagt Europa om snelle verbetering dierenwelzijn

BRUSSEL Nederland heeft de Europese Commissie opgeroepen niet langer te wachten met de herziening van de Europese wetgeving op het gebied van dierenwelzijn. Zo...
Minister Adema wil eerst het voorstel van de Europese Commissie bestuderen en wil de mening weten College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. (Foto Ministerie LNV)

Minister neemt motie verbieden glyfosaat niet zonder meer over

DEN HAAG Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt de aangenomen motie van de Partij voor Dieren tegen de nieuwe Europese goedkeuring van...
Zo’n 66% van de Nederlandse bevolking wil een kleinere veestapel. (Foto via Pixabay)

Meerderheid kiezers wil meer plantaardige voeding

DEN HAAG Een meerderheid van de kiezers wil vergaande stappen van hun politieke partijen bij het verkleinen van de veestapel, meer subsidies voor plantaardige...
‘Door risicoverhogende en risicoverlagende factoren te beïnvloeden kunnen beleidsmakers en zorgverleners het groeiend aantal patiënten met parkinson terugdringen’, schrijven de neurologisch onderzoekers. (Foto Annick Vanblaere via Pixabay)

Strenge regulatie pesticiden nodig in strijd tegen parkinson

ARCEN Beleidsmakers en zorgverleners moeten zich in de strijd tegen de ziekte van Parkinson richten op ‘strengere regulatie van bestrijdingsmiddelen en het stimuleren van...
Het voeren van een zuiver debat over deze keuzes wordt volgens Sjoukje Heimovaara bemoeilijkt doordat valse dilemma’s worden opgeworpen. ‘Zo maken sommigen bezwaar tegen verduurzaming van de landbouw door te wijzen op het gevaar voor de wereldwijde voedselzekerheid en betaalbaarheid.’ (Foto WUR)

‘Maak helder voedselbeleid speerpunt bij de verkiezingen’

WAGENINGEN Natuur en landbouw dreigen de grote verliezers van de politieke impasse te worden en de manier waarop de problemen daar worden besproken. ‘Het...
Albert Heijn heeft volgens eigen schijven ‘ambitieuze doelen gesteld om een positieve bijdrage te leveren aan de eiwittransitie’. In 2025 wil Albert Heijn dat 50% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong zijn en in 2030 60%. Nu is dat percentage 44%. (Illustratie Albert Heijn)

Plantaardig gaat bij Albert Heijn ‘Terra’ heten

AMSTERDAM Albert Heijn gaat alle plantaardige producten onderbrengen onder de noemer AH Terra. Met de introductie van AH Terra wil Albert Heijn de flexitariër...
‘Mijn dag kan niet meer stuk!’, schrijft Leonie Vestering op X. ‘Vanmorgen diende ik een motie in om als Nederland tegen de verlenging van het landbouwgif glyfosaat te stemmen. Werelds meest gebruikte landbouwgif, van die gifgele akkers. Vanmiddag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor onze motie.’ (Foto Partij voor de Dieren)

Tweede Kamer steunt motie PvdD voor verbod op glyfosaat

DEN HAAG De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) waarin ze demissionair minister van Landbouw, Natuur...
Door de toenemende aandacht voor de gezondheidsrisico’s van ultra-bewerkte voeding, wordt soms de vraag opgeworpen of vleesvervangers van bewerkte plantaardige eiwitten een gezond alternatief zijn voor dierlijk vlees. ‘Volgens de gangbare definitie gelden vleesvervangers als ultra-bewerkte voeding’, vertelt vertelt Martine Van Haperen, expert voeding en gezondheid bij ProVeg. ‘Maar het is niet logisch om vleesvervangers op één hoop te gooien met producten zoals snoep of chips. Net als bij dierlijk vlees zijn er gezonde en minder gezonde producten. Hoe bewerkt een product is, is op zichzelf onvoldoende indicatie of het gezond of ongezond is.’ (Foto via Pixabay)

Vleesvervangers vaak gezonder dan vlees

UTRECHT Vleesvervangers zijn in veel gevallen een gezondere keuze dan het vlees dat ze vervangen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van ProVeg Nederland. Er klinkt...