Zo min mogelijk bewerkt voedsel is gezondste vleesvervanger

0
1273
Minder vlees eten goed is het hart, vooral als het wordt vervangen door onbewerkt plantaardig voedsel zoals volle granen. (Foto www.ikeetgezond.nl)

SOPHIA ANTIPOLIS Niet alle plantaardige voeding is even gezond. Vooral zo min mogelijk bewerkt plantaardig voedsel komt de gezondheid ten goede.

Dr. Matina Kouvari van de Harokopio Universiteit in Athene was een van de schrijvers van het rapport van de European Society of Cardiology (ESC). In de studie werd het verband onderzocht tussen de hoeveelheid en de kwaliteit van plantaardig voedsel en de gezondheid van het hart over een periode van 10 jaar. ‘Onze studie benadrukt de verschillen in voedingskwaliteit van plantaardig voedsel’, zegt Kouvari.

Minst bewerkt
De meeste onderzoeken definiëren plantaardige diëten eenvoudig als ‘vegetarisch’ of ‘arm aan vlees’, waarbij alle plantaardig voedsel als gelijk wordt behandeld. Het bijzondere aan de ESC-studie was dat ook werd gekeken naar het soort plantaardig voedsel dat werd geconsumeerd. Gezonde plantaardige producten bleken de minst bewerkte voedingsmiddelen zoals volle granen, fruit, groenten, noten en olijfolie. Ongezonde plantaardige producten bestonden uit sappen, gezoete dranken, geraffineerde granen, aardappelen en allerlei soorten zoetigheden als chocolade en desserts.

Te hoog
Voor de studie werden in 2001 en 2002 willekeurig volwassenen uitgekozen die in Athene woonden en die geen hart- en vaatziekten of andere chronische aandoeningen hadden. Het waren 146 zwaarlijvige deelnemers met een normale bloeddruk, bloedwaarden en bloedsuikerspiegel.
Binnen tien jaar had bijna de helft van de deelnemers hoge bloeddruk en hoge bloedsuikers ontwikkeld. Het is volgens de cardiologen een combinatie ‘die bijzonder riskant is voor de gezondheid van het hart’.

Verschillen
Maar er waren verschillen. Mannen die meer plantaardig voedsel consumeerden, hadden minder kans op achteruitgang van de gezondheid. Het consumeren van ongezond plantaardig voedsel veroorzaakte juist hoge bloeddruk en hoge bloedsuikers. Dit werd vaker geconstateerd bij vrouwen dan bij mannen.

Kouvari zag de verschillen in kwaliteit van plantaardig voedsel overigens duidelijker terug bij vrouwen dan bij mannen. ‘Vrouwen hebben de neiging om meer plantaardig voedsel en minder dierlijke producten te eten dan mannen. Maar uit onze studie blijkt dat dit geen garantie is voor gezondere voedingskeuzes en een betere gezondheid.’

Minder vlees
Kouvari concludeert na de studie dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid van het hart. ‘Vooral wanneer het vlees wordt vervangen door voedzaam plantaardig voedsel zoals volle granen, fruit, groenten, noten en olijfolie.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here