‘Zaai ongevraagd toegestuurd Aziatisch zaad niet’

Mogelijk invasieve plantensoorten

0
825
De pakketjes met zaden worden ongevraagd toegestuurd. (Foto FAVV)

ARCEN In verschillende Europese landen hebben particulieren ongewenste zaadpakketten uit China en andere Aziatische landen ontvangen. Om de eventuele introductie van plantenziekten of invasieve plantensoorten te voorkomen, vragen de Nederlandse NVWA en het Belgische FAVV aan de burgers die dergelijke pakketjes met zaden krijgen, om ze te vernietigen.

De oorsprong van deze zaden is onbekend, ze kunnen plantenziekten die niet op ons grondgebied aanwezig zijn met zich meebrengen of het kunnen invasieve plantensoorten zijn. Daarom is het noodzakelijk om deze niet te zaaien en ze in een dubbele gesloten verpakking in de vuilnisbak te doen. ‘Indien u ongewenste zaadpakketten ontvangt, vragen we u deze in een gesloten dubbele verpakking te doen en deze bij het huisvuil te deponeren zodat de zaden op een correcte manier worden vernietigd. In geval van contact met de zaden is het ook aan te raden om de handen grondig te wassen en indien nodig elk voorwerp dat ermee in contact is geweest te desinfecteren.’

Onderzoek
Het FAVV werkt samen met de douane en met Europese partners om de oorsprong van de zaden te bepalen en deze zendingen van ongewenste zaden te stoppen. Het FAVV voert een onderzoek uit en zal zijn bevindingen doorgeven aan de Europese Commissie.

De Belgische FAVV vraagt mensen die een pakketje met zaden hebben gekregen daarvan een foto te maken met de afzender en het etiket duidelijk in beeld. Deze foto’s kunnen worden gestuurd naar meldpunt@favv.be. De Nederlandse NVWA vraagt mensen die een dergelijk pakketje in de bus krijgen dit te melden bij de NVWA.

Ongewenst ontvangen zaadpakketten kunnen het beste bij het huisvuil worden gedaan. (Foto FAVV)

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here