Weinig kruiden in kruidenmixen

Vooral zout, suiker en paneermeel

0
395
Eigenlijk was het geen nieuws dat kruidenmixen vooral zout en suiker bevatten. Maar dat het zoveel was, wist ik niet. De oplossing is gewoon zelf je kruidenmix maken. Kan je er zelf precies in doen wat je wilt. (Foto Erik van Huizen)
Eigenlijk was het geen nieuws dat kruidenmixen vooral zout en suiker bevatten. Maar dat het zoveel was, wist ik niet. De oplossing is gewoon zelf je kruidenmix maken. Kan je er zelf precies in doen wat je wilt. (Foto Erik van Huizen)

DEN HAAG Kruidenmixen bevatten vaak maar weinig kruiden. Zo bevat de kruidenmix voor gehakt van Jumbo slechts 0,04% kruiden en zitten er in de stoofmix runderlapjes van Maggi zelfs helemaal geen kruiden en specerijen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten goedkope ingrediënten als zout, paneermeel, suiker en groentepoeder gebruiken om dit gemis op te vangen. Mixen voor vlees bevatten het meeste zout. De mix voor ‘kip traditioneel’ van Verstegen bevat 69% zout. Een portie kip bevat dan 3,5 gram zout, dat is meer dan de helft van de geadviseerde maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.

Opvullen
In mixen voor vlees zitten vaak ook grote hoeveelheden paneermeel, zo’n 60 tot 80 procent. Dat is goedkoop voor de fabrikant. Paneermeel kost hooguit een paar euro per kilo. Sommige kruidenmixen voor vlees kosten al snel 30 euro per kilo.

Suiker is een ander goedkoop vulmiddel. Zo bevatten veel salademixen van Calvé voornamelijk suiker en hooguit 12% kruiden. Silvo doet op haar beurt glucose in de stamppotmixen voor boerenkool, andijvie en hutspot.

Groentepoeder is eveneens een veelgebruikte opvuller in diverse mixen. Zo bestaat de mix voor zalm van Verstegen voor 59% uit ui. Daar betaal je wel 60 euro per kilo voor. Verstegen ‘Pure specerijenmengeling Napoli’ bestaat vooral uit tomatenpoeder. Ook de vis- en vleesmixen van Silvo bestaan voor een groot deel uit uienpoeder. Je betaalt er echter wel 100 euro per kilo voor.

Eerlijker en gezonder
Dat het eerlijker en gezonder kan laat het merk Souq zien. Zij verkopen wél pure kruiden en specerijen.
Ook bij de mixen van Euroma hoef je volgens de Consumentenbond niet bang te zijn voor zout, of paneermeel. Maar met de claims ‘100% pure en natuurlijke kruiden en specerijen’ en ‘Pure kruidenmelange’ in combinatie met soms veel groentepoeder is dit merk ook niet altijd even eerlijk.

Misleiding
‘Knollen voor citroenen verkopen’, concludeert de Consumentenbond. ‘Dat gevoel krijgen wij bij de resultaten van dit onderzoek. Je verwacht bij kruidenmixen vooral kruiden en specerijen, geen groentepoeder of paneermeel.’

Zwendelkruiden
Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond stelde Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) vragen aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over wat hij ‘zwendelkruiden’ noemt. Hij spreekt van consumentenmisleiding en vindt dat kruidenmixen niet zo mogen heten als er maar zo weinig kruiden inzitten. De Groot spoort de staatssecretaris aan stappen te nemen om deze misleiding in de toekomst te voorkomen. Het Kamerlid wil ook weten of het klopt dat zonder vermelding van bepaalde ingrediënten op de voorkant van de verpakkingen, het vernoemen van hoeveelheden achterwege mag blijven bij de ingrediëntenbeschrijving op de achterkant van de verpakking. ‘Klopt het dat uienpoeder onder de noemer van kruiden laten vallen, niet in strijd is met de Warenwet?’, besluit De Groot.

Lees hier hoe je zelf bouillonpoeder kan maken. Een kruidenmix die niet alleen heerlijk is in de soep, maar ook in allerlei andere gerechten.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here