Voeding in Radboudumc vanaf 2022 volledig gezond

Oesterzwammen op koffiedrab van 370 koffieautomaten

0
35
Het eten op de Radboudumc wordt niet alleen gezonder, maar ook duurzamer. (Foto Radboudumc)
Het eten op de Radboudumc wordt niet alleen gezonder, maar ook duurzamer. (Foto Radboudumc)

NIJMEGEN Het Nijmeegse Radboudumc wil vanaf 2022 volledig gezond, duurzaam en bovendien lekker vernieuwd assortiment eten en drinken aanbieden. ‘Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten’, aldus Jaap Buis, contractmanager food & beverage in het Radboudumc.

Volgens Buis betekent dit dat het Radboudumc minder suiker, minder vet en minder zout in het eten gaat gebruiken en dat in de broodjes en gerechten een hoofdrol weggelegd is voor groente. ‘Ook wordt volkoren de standaard is investeren we in gezonde kooktechnieken. Onze maaltijdsalades zijn bijvoorbeeld eveneens volledig vegetarisch, en zie je op ons menu ook gerechten staan met meer plantaardig voedsel, zoals granen, peulvruchten, groenten en noten.’

Duurzaam
Ook wil Buis het eten en drinken meer duurzaam maken en zo goed zorgen voor onze wereld. ‘Een mooi voorbeeld van gezonde en duurzame voeding, zijn onze broodjes die we allemaal vegetarisch beleggen. Hierbij ligt de nadruk op veel groenten en op zo min mogelijk verspilling. Buiten het normale beleg zoals kaas en eiersalade, maken we zelf beleg van overgebleven groentes. Denk aan broccolispread, wortel americain en paprikaspread. Ook grillen wij overgebleven groentes om hiermee humus te maken. Verder biedt een van onze leveranciers beleg op basis van plakjes ei, gecombineerd met groentes zoals bijvoorbeeld spinazie.’

Alternatieve kroketten
Een ander voorbeeld van duurzaamheid is het verminderen van de hoeveelheid rundvlees in het assortiment. Dit vanwege de grote CO2-uitstoot. ‘Zo bieden we ter vervanging van de rundvleeskroketten alternatieve kroketten aan. Voorbeelden zijn de kaaskroket, paprikakroket en tomaat-mozzarellakroket, maar ook de pittige-kipkroket. Het zijn lekkere alternatieven, waarmee we bovendien goed doen voor het milieu. Daarnaast willen we meer biologisch eten en streekproducten op het menu zetten. Later gaan we sowieso minder snacks aanbieden en met lekkere en gezonde alternatieven komen.’

Oesterzwam
Een ingrediënt dat gezond en duurzaam is en ook sociale impact heeft, is de oesterzwam. ‘In het Radboudumc hebben we zo’n 370 koffieautomaten. De koffiedrab hieruit wordt verzameld in kisten, die worden opgehaald door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt, die vervolgens worden gebruikt in onze soep, quiches en salades.’

Ziekten reduceren
Als basis voor een gezonder voedingsaanbod gaat het Radboudumc uit van de richtlijnen voor goede voeding en voor gezonde eetomgeving. ‘Deze zijn gebaseerd op het reduceren van de tien meest voorkomende (chronische) ziekten, zoals kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten’, vertelt Manon van den Berg, diëtist/themaleider Voeding. ‘Bijna 20% van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, hierbinnen maakt ongezonde voeding een groot deel uit. Door een gezonde leefstijl en gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessionals.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here