Ui is voor de wet soms een kruid of specerij

‘Consument moet ingrediëntendeclaratie lezen’

0
389
Ui is een veelgebruikte opvuller in kruidenmixen. Eenmaal gemalen tot poeder is het in een kruidenmix ineens een kruid of specerij. (Foto Erik van Huizen)
Ui is een veelgebruikte opvuller in kruidenmixen. Eenmaal gemalen tot poeder is het in een kruidenmix ineens een kruid of specerij. (Foto Erik van Huizen)

DEN HAAG De ui is natuurlijk een groente, dat weet iedereen. Maar voor de Warenwet is de ui soms een kruid of specerij. Als de ui namelijk is gemalen tot poeder en is verwerkt in een kruidenmix. Dat antwoordt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen van Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) over zogenoemde ‘zwendelkruiden’.

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek eind vorig jaar dat groentepoeders, naast zout, paneermeel, suiker, veelgebruikte opvullers zijn in kruidenmixen. Zo bevatten veel kruidenmixen amper kruiden. Van de kruidenmix voor gehakt van Jumbo is slechts 0,04% een kruid. De mix voor zalm van Verstegen bestaat voor 59% uit uienpoeder.

Kruid of specerij
De Groot wilde weten of de fabrikanten van de kruidenmixen zich wel aan de wet hielden. Het Kamerlid vroeg zich af of het klopt dat uienpoeder onder de noemer van kruiden laten vallen, niet in strijd is met de Warenwet. Volgens de minister is dat inderdaad niet in strijd

Omdat uien een scherpe smaak bezitten, mag uienpoeder volgens minister Ernst Kuipers onder de noemer kruid of specerij worden verhandeld. (Foto Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport/Martijn Beekman)
Omdat uien een scherpe smaak bezitten, mag uienpoeder volgens minister Ernst Kuipers onder de noemer kruid of specerij worden verhandeld. (Foto Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport/Martijn Beekman)

met de wet. In het Warenwetbesluit Specerijen en Kruiden staat volgens Kuipers namelijk beschreven wat onder kruiden en specerijen moet worden verstaan. ‘Dat zijn delen van planten die aromatisch smaken of ruiken dan wel een scherpe smaak bezitten, en die bestemd zijn om aan eet- en drinkwaren te worden toegevoegd. Ui(poeder) voldoet aan deze omschrijving, het is dan ook niet in strijd met de wet om uienpoeder onder de noemer kruid of specerij te verhandelen.’

Teveel zout
Ook aan het vele zout in de kruidenmixen kan Kuipers niets doen. Zo bevat de mix voor ‘kip traditioneel’ van Verstegen 69% zout. Een portie kip bevat dan 3,5 gram zout, dat is meer dan de helft van de geadviseerde maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag. De minister geeft wel toe dat hoewel de informatie op het etiket van de kruidenmix op grond van de wetgeving feitelijk correct is, het niet ondenkbaar is dat consumenten zich niet bewust zijn van de grote hoeveelheden zout in de kruidenmix. ‘Het is van belang dat levensmiddelenfabrikanten werken aan het verbeteren en gezonder maken van de samenstelling van bewerkte producten. Het verminderen van de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet bij bewerkte producten draagt bij aan vermindering van inname van deze voedingsstoffen en levert gezondheidswinst op. Het is daarom goed dat de producenten ook bij producten zoals kruidenmixen werken aan een vermindering van de hoeveelheid zout.’

‘Goed lezen’
De Groot vindt dat producten waar slechts 0,04 tot 12 procent kruiden in zitten, geen kruidenmix mogen heten. Maar Kuipers wijst het Kamerlid op het feit dat de informatie op de verpakking van de producten voldoen aan de Europese eisen. ‘De exacte samenstelling van de kruidenmix is te lezen in de ingrediëntendeclaratie. Daarmee voldoet het etiket aan de vereisten vanuit de etiketteringsverordening. De consument moet zich ervan bewust zijn dat een kruidenmix meer dan alleen kruiden bevat. Door de ingrediëntendeclaratie goed te lezen, kan de consument zich hiervan vergewissen.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here