Toezicht in slachthuizen faalt nog steeds

Inspecteurs zien varkens schreeuwen van de pijn

0
573
Het huidige toezicht in slachthuizen beschermt varkens onvoldoende tegen overtredingen. (Foto Varkens in Nood)
Het huidige toezicht in slachthuizen beschermt varkens onvoldoende tegen overtredingen. (Foto Varkens in Nood)

AMSTERDAM Het huidige toezicht in slachthuizen beschermt varkens onvoldoende tegen overtredingen. Zo worden nog steeds grove fouten gemaakt bij het bedwelmen en doden van de dieren. Het dierenleed speelt zich allemaal af in aanwezigheid van inspecteurs van de overheid en camera’s die de slachthuizen zelf ophangen. Voor Varkens in Nood is het duidelijk: ‘Dit toezicht beschermt de varkens niet tegen overtredingen’.

Uit de door Varkens in Nood opgevraagde rapporten van de inspectiedienst NVWA blijkt dat overtredingen in slachthuizen geen incidenten zijn, maar komen regelmatig voor. Het gaat het vaakst mis bij het zogenaamde bedwelmen van de varkens. Volgens de Nederlandse wet mogen varkens niet bij bewustzijn zijn als ze worden gedood. Hiermee blijft ze de pijn van het slachten bespaard. Maar dit is lang niet altijd het geval. In de rapporten schrijven inspecteurs over varkens die het uitschreeuwen van de pijn als ze in hun hals gestoken worden. Ook worden varkens geslagen of komen weer bij bewustzijn terwijl ze ondersteboven aan de slachthaak hangen.

Levend in de broeibak
Direct na de slacht wordt ieder varken ondergedompeld in een bak met gloeiend heet water. Het is dus van het grootste belang dat de varkens dan niet meer in leven zijn. Een rapport beschrijft het afschuwelijke lot van een varken dat levend ondergedompeld wordt. Zodra zijn neus contact maakt met het hete water, probeert het dier zich wanhopig op te richten. De NVWA-inspecteur schrijft: ‘Naarmate het varken met de kop verder in het hete water zakte werden de bewegingen van het hele lichaam heftiger’. Uiteindelijk verdrinkt het varken voor de ogen van de inspecteur. Een onnodig wrede manier om te sterven.

Toezicht faalt
De rapporten van de NVWA zijn volgens Varkens in Nood nog slechts het topje van de ijsberg. ‘Het is schandalig dat slachthuizen zich schuldig blijven maken aan deze overtredingen. De varkens verdienen beter en dat begint bij strenger toezicht. Bij het huidige vrijwillige cameratoezicht blijven de opnames in bezit van het slachthuis en wordt het beeldmateriaal na aan aantal weken vernietigd. Inspecteurs van de NVWA moeten persoonlijk naar een slachthuis toe om daar beelden te bekijken. Dat steekproefsgewijs controleren van willekeurige opnames is omslachtig en weinig effectief. De meeste overtredingen blijven zo onopgemerkt.’

Strenger toezicht
Varkens in Nood pleit voor verplicht en onafhankelijk toezicht waarbij de NVWA vanaf een externe locatie rechtstreeks kan meekijken op de camera’s. Alle dieren moeten continu in beeld zijn zodat dierenmishandeling nergens ongezien blijft.

Wil jij ook een einde aan de vele misstanden en overtredingen in slachthuizen? Teken dan nu de petitie voor verplicht én onafhankelijk cameratoezicht!

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here