Tips om zuinig(er) te koken

Echt niet moeilijk

1
241
Het maakt niet zoveel uit waarop je kookt, maar vooral hoe je kookt. (Foto Erik van Huizen)
Het maakt niet zoveel uit waarop je kookt, maar vooral hoe je kookt. (Foto Erik van Huizen)

De energieprijzen rijzen inmiddels de pan uit. Niet alleen voor gas, maar inmiddels ook voor elektriciteit. En hoewel koken maar zo’n vijf procent uitmaakt van het energieverbruik van een huishouden, loont het om te besparen. En dat is helemaal niet zo moeilijk.

  • De eerste tip is een makkelijke, maar ik zie nog best vaak dat het niet wordt gedaan. Houd de deksel op de pan. Hierdoor verlies je minder warmte en verbruik je minder energie.
  • Maak eens wat vaker een eenspansgerecht. Je kan bijvoorbeeld roerbakken of wokken. Ook nog eens lekker gezond.
  • Als je eieren kookt, laat ze dan twee minuten in de pan koken. Laat ze vervolgens nog zes tot zeven minuten in het water liggen.
  • Laat de vlam niet buiten de pan komen. Zo gaat kostbare warmte verloren. Bij inductie kan dit overigens niet gebeuren.
  • Je bespaart energie door niet volgas te koken. Op halfgas koken duurt langer, maar scheelt wel energie.
  • Als het water kookt, zet het vuur dan zo laag mogelijk.
  • Pak weer eens die ouderwetse snelkookpan uit de kast. De druk in de snelkookpan zorgt voor hogere temperaturen waardoor het eten eerder gaar is.
  • Koop, of maak, een hooikist en zet hier het eten in.

Heb je ook tips om zuiniger te koken? Laat het dan hieronder weten bij de reacties.

1 REACTIE

  1. Ik draai het gas uit nog voor de groente/ aardappels gaar zijn. Het al hete water doet de rest. Wel de deksel op de pan laten!

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here