Tips om gezond, lekker en goedkoop vegan te koken

Het kan nog steeds

0
84
Gezond eten hoeft echt niet altijd duur te zijn. (Foto's Erik van Huizen)
Gezond eten hoeft echt niet altijd duur te zijn. (Foto's Erik van Huizen)

De prijzen van voedsel blijven stijgen. Desondanks kan je zelfs met een beperkt budget nog steeds een gezonde vegan maaltijd bereiden. Een paar tips.

 1. Eet groenten van het seizoen
  Ze zijn niet alleen gezond, maar vaak ook nog het goedkoopst. Dure tomaten eten in de winter is bijvoorbeeld echt niet nodig. Met een kool of wat wortelgroenten maak je dan een lekkere gezonde maaltijd voor weinig geld. Zelfs dure paprika’s uit de kas heb je echt niet nodig om gezond te blijven.
 2. Eet groenten uit eigen streek of land
  Groente die van ver moet komen, is vaak duurder dan uit de directe omgeving. Zeker met de hoge brandstofprijzen. Groente uit de buurt is ook nog eens duurzamer. En je steunt de Nederlandse boer.
 3. Vleesvervangers zijn echt niet nodig
  Ze zijn duur, vaak allemaal gemaakt van soja en in de meesten zit (te)veel zout. Eigenlijk is het gewoon fast food. Als je dan toch voldoende eiwitten binnen wilt krijgen, eet dan gewoon peulvruchten. Koop ze gedroogd in plaats van in pot. Veel goedkoper en je koopt de pure peulvrucht. Tofu of tempeh zijn andere goede eiwitbronnen.
 4. Eet onbewerkte producten
  Gebruik geen pakjes. Pakjes om een maaltijd op smaak te brengen, bevatten vooral veel zout. Nergens voor nodig. Scheelt geld, waarvoor je weer lekkere en gezonde verse of gedroogde kruiden kunt kopen.
 5. Koop grote(re) verpakkingen 
  Deze zijn vaak voordeliger. En gedroogde peulvruchten en granen kan je goed langere tijd bewaren. Ze blijven echt lang vers.
 6. Kauw goed
  Misschien een beetje een vreemde tip, maar wel belangrijk. Voor zowel je gezondheid als je portemonnee. Door goed en voldoende lang je voedsel te kauwen krijgen je hersenen op tijd een seintje dat je genoeg hebt gegeten. Je eet dus genoeg, maar je hebt minder ‘nodig’.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here