‘Stop kindermarketing ongezonde producten op social media’

Overspoeld met junkfoodreclame

0
443
Zodra influencers betaling of enig voordeel van een bedrijf verkrijgen, moet dit worden geopenbaard. Uit de monitor van het ministerie van VWS blijkt dat influencers zich niet altijd aan deze regel houden. (Illustratie foodwatch Duitsland)
Zodra influencers betaling of enig voordeel van een bedrijf verkrijgen, moet dit worden geopenbaard. Uit de monitor van het ministerie van VWS blijkt dat influencers zich niet altijd aan deze regel houden. (Illustratie foodwatch Duitsland)

AMSTERDAM Voedselwaakhond foodwatch eist strengere regelgeving met betrekking tot kindermarketing van ongezonde producten op social media. Om haar eis kracht bij te zetten dient foodwatch een klacht in tegen McDonald’s bij de Nederlandse Reclame Code Commissie (RCC).

De huidige regels lopen achter op de realiteit van junkfoodmarketing op populaire social media kanalen, die de voedselvoorkeuren en de koopverzoeken van kinderen kan beïnvloeden. Volgens Foodwatch overtreedt de fastfoodketen verschillende regels omtrent kindermarketing. Zo betrapte de voedselwaakhond McDonald’s meermaals op reclame voor haar Happy Meals op Instagram, met bekende kinderidolen als Trolls en My Little Pony. Het gebruik van bekende kinderidolen voor reclamedoeleinden richting jonge kinderen is al sinds 1 juli 2020 niet meer toegestaan in Nederland.

Junkfluencers
Uit een onderzoeksrapport van foodwatch Duitsland blijkt dat influencers volop adverteren voor McDonald’s op hun sociale media kanalen. Ook Coca-Cola, Haribo en Milka (Mondelēz) werken graag samen met influencers, die met hun duizenden volgers heel veel jonge consumenten kunnen bereiken. Volgens de Nederlandse Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (in gebruik sinds 2019) moeten influencers bij hun foto’s of in hun filmpjes expliciet vermelden dat het om advertenties gaat, zoals via de hashtags #adv, #spon en #collab of een tekst “Samenwerking met @[adverteerder]”.

Duidelijker
Voedselwaakhond foodwatch hoopt dat de klacht bij de Reclame Code Commissie meer duidelijkheid zal scheppen over de regels. Nu uit de overheidsmonitor blijkt dat voedingsbedrijven steeds meer inzetten op online advertenties (via influencers) op kanalen als YouTube, Instagram en TikTok, zijn duidelijkere regels hard nodig. Maar het liefst wil foodwatch wettelijke maatregelen. ‘De voedingsindustrie bepaalt zelf welke regels worden opgenomen in de reclamecode. Aangezien de onduidelijke en slappe regels van de industrie ertoe leiden dat kinderen overspoeld blijven worden met junkfoodreclame, is het tijd voor strenge overheidsregulering.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here