Steeds meer gif op Nederlands groente en fruit

Stijgende trend van gifcocktails

0
837
Nectarines zijn na rozijnen het meest vervuilde fruit. (Foto via Pixabay)
Nectarines zijn na rozijnen het meest vervuilde fruit. (Foto via Pixabay)

ASSEN Nederlands groente en fruit is in toenemende mate vervuild met bestrijdingsmiddelen. In 2020 was slechts 29% van ons plantaardig voedsel niet vervuild. En uit een analyse van de afgelopen zeven jaar blijkt, dat de trend stijgende is.

‘Bij populaire producten als appels en peren is er sprake van toenemende hoeveelheid gifcocktails en dit geldt eveneens voor groente als courgettes, wortels en andijvie’, vertelt Hans Muilerman van Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL). PAN NL analyseerde meetgegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) naar residuen van bestrijdingsmiddelen op Nederlands groente en fruit. Daaruit blijkt onder meer ook nog eens dat Nederlands geteeld fruit geregeld meer vervuild is dan producten uit het buitenland.

Meest vervuild
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0). Groente is iets minder vervuild, maar bevat nog steeds gemiddeld een cocktail van 2,2 residuen per monster. Uitschieters zijn kropsla (6,3) en kouseband (6,2). Aardappelen zijn gemiddeld met 1,6 residu vervuild.

Ten opzichte van 2019 nam in Nederland geteeld fruit de vervuilingsgraad toe van gemiddeld 3,7 residuen in 2019 naar 4,0 per monster in 2020. Voor in Nederland geteelde groente was er sprake van een stijging van gemiddeld 0,9 naar 1,7 residuen van bestrijdingsmiddelen.

Stijgende trend
PAN Nederland voerde eveneens een trendanalyse uit van de afgelopen zeven jaar. Doel was om te kijken of er sprake is van verbetering of verslechtering van het aantal gebruikte bestrijdingsmiddelen. In de trendanalyse is rekening gehouden met gevoeligere meetmethoden. Uit de analyse blijkt dat in de periode van 2014 tot en met 2020 de vervuiling van zowel Nederlandse aardappelen, groente als fruit een stijgende trend vertoont.

Daarnaast keken de onderzoekers naar de trends van populaire producten, ongeacht het land van herkomst. Voor diverse fruitsoorten zoals pruimen, appels, perziken, peren en aardbeien is een eveneens een stijgende trend van gifcocktails te zien. Dit geldt eveneens voor groente als courgettes, wortels en andijvie.

Buitenlands fruit
Bij vergelijking tussen het in Nederland geteeld product en de import, valt op dat bij fruit diverse importproducten minder vervuild. Gerekend over de afgelopen vijf jaar bevatten Nederlandse aardbeien en frambozen, maar ook peren, appels en kersen gemiddeld meer bestrijdingsmiddelen dan dezelfde producten uit het buitenland. Nederlandse bramen en pruimen zijn schoner.
Bij groente blijkt dat er meer bestrijdingsmiddelen worden gevonden op Nederlandse radijzen, spruitjes, spitskool, knolvenkel, paksoi, wortels en broccoli. De vaak ingenomen stelling dat het Nederlands product schoner is, zoals door het Voedingscentrum wordt gezegd, moet dus volgens PAN NL genuanceerd worden.

Bezorgd
De resultaten geven volgens PAN Nederland grote reden tot bezorgdheid. ‘Deze analyses tonen aan dat consumenten in Nederland aan steeds grotere cocktails worden blootgesteld, met steeds grotere (maar onbekende) gezondheidsrisico’s. Risico’s waar de consument in de toelatingsprocedure van de overheid niet tegen wordt beschermd. De minister stelt dat de inzet van Nederland onder andere is gericht op nagenoeg geen residuen op voedselproducten in 2030. De analyses van PAN NL tonen aan dat er eerder sprake is van achteruitgang dan vooruitgang. Wij roepen de minister op om de daad bij het woord te voeren. Dit kan onder andere door strengere toelatingsprocedures van bestrijdingsmiddelen en in te zetten op biologische productie.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here