Slachthuis krijgt boete na undercoverbeelden en bezwaar Animal Rights

‘Beschaafd land onwaardig’

0
310
Op de undercoverbeelden van Animal Rights was onder meer te zien hoe een geit en een schaap weten te ontsnappen aan hun slachters en opnieuw gevangen moeten worden. (Foto via Piaxabay)
Op de undercoverbeelden van Animal Rights was onder meer te zien hoe een geit en een schaap weten te ontsnappen aan hun slachters en opnieuw gevangen moeten worden. (Foto via Piaxabay)

TWELLO De NVWA heeft slachthuis Mulder in Twello een boete van 5.000 euro opgelegd. Dit gebeurde naar aanleiding van undercoverbeelden van Animal Rights. Het slachthuis kreeg in eerste instantie slechts een waarschuwing van de NVWA, maar Animal Rights tekende met succes bezwaar aan.

In 2021 bracht Animal Rights undercoverbeelden naar buiten van Vee- en vleeshandel Mulder. Op de beelden was onder meer te zien hoe twee angstige dieren, een geit en een schaap, weten te ontsnappen aan hun slachters en opnieuw gevangen moeten worden. Ook tonen de beelden dat onwillige dieren aan de staart worden vastgepakt en hoe hun staarten worden gedraaid. Zeer pijnlijk.

Dierenmishandelaars
Naar aanleiding van de beelden diende Animal Rights een handhavingsverzoek in bij de NVWA. Mulder kwam er met een waarschuwing vanaf. De 5.000 euro die de NVWA nu heeft opgelegd, vindt Animal Rights ‘nog steeds niet in verhouding staan tot het leed dat de dieren wordt aangedaan’. Wel beschouwt het als positief dat undercoverbeelden als basis dienen voor het opleggen van een geldboete.

‘Opnieuw wordt de noodzaak van undercoveracties bewezen’, zegt campagnecoördinator Anna Krijger. ‘Niet alleen om consumenten te tonen wat er achter de gesloten deuren van de dierenindustrie gebeurt, maar ook als bewijsmateriaal voor de NVWA om dierenmishandelaars te bestraffen.’ Animal Rights hoopt dat de NVWA dat voortaan ook direct inziet en niet pas na een bezwaar. ‘Het blijkt in de praktijk steeds lastig om de NVWA z’n handhavende werk te laten doen’, aldus Krijger. ‘Een waarschuwing wordt al snel afdoende gevonden als het gaat om dierenmishandeling. Dat is een beschaafd land onwaardig.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here