‘Rozijnen doordrenkt met landbouwgif’

Tot 25 verschillende bestrijdingsmiddelen op een rozijn

0
190
Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen bleken vooral Turkse rozijnen sterk vervuild met landbouwgif. (Foto via Pixabay)
Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen bleken vooral Turkse rozijnen sterk vervuild met landbouwgif. (Foto via Pixabay)

AMSTERDAM Rozijnen zijn in toenemende mate sterk vervuild met bestrijdingsmiddelen. Uit gegevens van de NVWA blijkt volgens voedselwaakhond Foodwatch dat in de periode 2018-2020 het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbelde naar gemiddeld 11,3 soorten gif. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.

Foodwatch kreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), nog niet gepubliceerde NVWA-meetgegevens naar bestrijdingsmiddelen in handen. Hiweruit blijkt dat de in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen een cocktail van bestrijdingsmiddelen bevatten. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen bleken vooral Turkse rozijnen sterk vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30. De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus.

45 soorten gif
Bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. In 21 gevallen werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen. In 19 gevallen betrof het residuen die ervan verdacht worden hormoonverstorend te zijn. Ondanks het hoge aantal bestrijdingsmiddelen, was er slechts bij één meting sprake van een wetsovertreding. Daarom heeft de NVWA bij de overige rozijnen niet handhavend op kunnen treden.

Mengseltoxiciteit
De NVWA hoefde volgens Foodwatch ‘de met landbouwgif doordrenkte rozijnen’ niet uit de handel te halen omdat de huidige regelgeving nog steeds geen rekening met mengseltoxiciteit. ‘De wettelijke normen (MRL) van de afzonderlijke pesticiden zijn dus niet overschreden, maar alle residuen van de verschillende pesticiden in één product zorgen mogelijk wel voor kwalijke stapel- of cocktail-effecten. Ondanks decennia van discussie en jaren van onderzoek door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, wordt er nog steeds geen rekening gehouden met mogelijke stapel- en cocktaileffecten. Dit terwijl volgens experts al voldoende bekend is over mengseltoxiciteit van verschillende groepen bestrijdingsmiddelen.’
Volgens emeritus-hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht had de overheid ‘inmiddels al lang de mengseltoxiciteit voor bestrijdingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme in de regelgeving kunnen opnemen’. ‘Het heeft het er alle schijn van dat hiervoor de politieke wil ontbreekt.’

Maximaal vijf
Foodwatch roept de politiek op nu voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot de stapeleffecten van meerdere bestrijdingsmiddelen en vraagt supermarkten om een maximum van vijf pesticiden per product te hanteren. ‘Aangezien er geen uitsluitsel bestaat over de effecten op onze gezondheid, moet het Europese voorzorgsbeginsel worden gehanteerd’, vertelt Foodwatch directeur Nicole van Gemert. ‘Rozijnen worden door veel ouders gezien als gezond tussendoortje voor hun kinderen. En het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf. Maar zolang er twijfel is over de risico’s, horen pesticidecocktails niet thuis op ons bord, en al helemaal niet op het bord van onze kinderen.’
Met betrekking tot rozijnen raadt Foodwatch consumenten aan om vooralsnog alleen biologische rozijnen te kopen.

Pruimen
Eerder bleek uit onderzoek van de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) al dat rozijnen ernstig vervuild zijn. EWG raadt daarom aan gedroogde pruimen te eten in plaats van rozijnen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here