Plantaardig eten verkleint CO₂-voetafdruk en vergroot CO₂-opname

‘Dit is een van onze grootste kansen’

0
58
De oppervlakte die nu nodig is om dieren te laten grazen en veevoer te verbouwen neemt ongeveer 80% van alle landbouwgrond in de wereld in. (Foto via Pixabay)
De oppervlakte die nu nodig is om dieren te laten grazen en veevoer te verbouwen neemt ongeveer 80% van alle landbouwgrond in de wereld in. (Foto via Pixabay)

LEIDEN Overschakelen op een plantaardig voedingspatroon verkleint niet alleen onze CO₂-voetafdruk, maar kan ook nog eens de opname van CO₂ vergroten. Door af te stappen van dierlijke producten kunnen uitgestrekte gebieden waar nu nog vee graast, terugkeren naar hun natuurlijke staat. Met wilde planten en bomen die koolstof aan de atmosfeer onttrekken.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit Leiden schrijft in Nature Food dat hoge-inkomenslanden deze eeuw bijna 100 miljard ton CO₂ uit de atmosfeer kunnen halen door over te schakelen op een plantaardig dieet. ‘Dit is misschien wel een van onze grootste kansen voor het verbeteren van milieu en gezondheid’, zegt eerste auteur Zhongxiao Sun van de China Agricultural University. ‘Een snelle overstap naar plantaardige diëten zou de samenleving echt helpen om binnen de milieulimieten te blijven.’

‘Uitstekende kans’
De oppervlakte die nu nodig is om dieren te laten grazen en veevoer te verbouwen neemt ongeveer 80% van alle landbouwgrond in. Dat is 35% van de totale bewoonbare grond in de wereld. Als de meest welvarende landen overstappen op plantaardige voeding, zou de jaarlijkse uitstoot van landbouw met 61% dalen. Als de landen ook akker- en weidegrond naar hun natuurlijke staat terugbrengen, kunnen ze nog eens 98,3 miljard ton extra CO₂ uit de atmosfeer halen. Een grote bijdrage aan het wereldwijde voornemen om de planeet niet meer dan 1,5°C te laten opwarmen.

‘Het is een uitstekende kans om verdere opwarming van het klimaat te beperken’, zegt Paul Behrens van de Universiteit Leiden, senior auteur van het onderzoek. ‘Maar het heeft ook grote voordelen voor water- en luchtkwaliteit, biodiversiteit en de toegankelijkheid van onze natuur. Er zijn honderden onderzoeken die aantonen hoe belangrijk het is voor onze gezondheid om in de natuur te zijn. Met deze veranderingen komen er uitgestrekte stukken land vrij voor re-wilding dichtbij woonplaatsen.’

‘Rechtvaardige voedseltransitie’
Volgens Behrens is het van groot belang dat we landbouwsubsidies zo gaan inrichten dat ze gaan naar boeren die biodiversiteit beschermen en CO₂ vastleggen. ‘Een rechtvaardige voedseltransitie is alleen mogelijk door goed te zorgen voor boerengemeenschappen. Alleen al het verminderen van de dierlijke voedselinname zou helpen. Stel je eens voor dat de helft van de populatie in rijkere regio’s de helft van de dierlijke producten uit hun dieet zou schrappen. Ook dan is dit nog steeds een niet te missen kans op het gebied van milieu en volksgezondheid.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here