‘Pink slime’ rechtszaak tegen de staat

‘Brengt ernstige risico's met zich mee’

0
113
De staat legt volgens foodwatch met pink slime ‘enorme risico's voor de gezondheid en de portemonnee neer bij de Nederlandse consument.’ (Illustratie foodwatch)
De staat legt volgens foodwatch met pink slime ‘enorme risico's voor de gezondheid en de portemonnee neer bij de Nederlandse consument.’ (Illustratie foodwatch)

AMSTERDAM Voedselwaakhond foodwatch begint een rechtszaak, tegen de Nederlandse staat omtrent separatorvlees. Dit staat ook wel bekend als ‘spuitvlees’ of ‘pink slime’. Dit ‘vlees’ is het laatste overblijfsel van spiervezels en pezen die met behulp van hoge waterdruk van de botten worden verwijderd.

Diepgravend onderzoek van foodwatch wijst uit dat de staat de voedselveiligheid met de voeten treedt. ‘Omdat de staat niet duidelijk kan maken in welke producten separatorvlees precies zit (geen traceerbaarheid), de staat de Europese wet breekt, (geen handhaving en goede labelling) en de NVWA geen mensen en middelen heeft om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat (geen capaciteit). Dit illegale gedrag van de Nederlandse staat brengt ernstige risico’s met zich mee voor de Nederlandse consument, omdat “pink slime” vatbaar is voor snelle bacteriegroei die ernstige darmziekten kan veroorzaken.’

‘Iets mis mee’
Volgens directeur Nicole van Gemert van foodwatch eten ‘nietsvermoedende consumenten regelmatig voedsel waar iets mis mee is’. ‘Zoals het meest recente voedselschandaal; Salmonella in Kinder Surprise eieren. Hoe kan het dat producent Ferrero weken tot maandenlang verdachte producten uit hun fabriek laten komen? Het is dan ook van groot belang transparante voedselketens te hebben. Zo ook voor separatorvlees, we kunnen eenvoudigweg geen beeld krijgen van de keten. Hoe kan de overheid dan tijdig actie ondernemen? Laat staan preventieve maatregelen nemen? De staat legt enorme risico’s voor de gezondheid en de portemonnee neer bij de Nederlandse consument. Dat is niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid, maar Nederland breekt ook structureel de Europese wet. Om al deze redenen stapt foodwatch nu naar de rechter.’

Consumenten kunnen foodwatch bij staan en meer draagvlak creëren door deze petitie te ondertekenen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here