Oude boom met stevige kruin doet de mens goed

Onderzoek KU Leuven

0
409
Tien kleine bomen doen de mens minder goed dan één oude ontwikkelde boom. (Foto via Pixabay)
Tien kleine bomen doen de mens minder goed dan één oude ontwikkelde boom. (Foto via Pixabay)

LEUVEN Oude bomen kappen en vervangen door kleinere bomen is geen goed idee. Een studie van de Katholieke Universiteit Leuven toont aan dat oude bomen met een stevige kruin goed zijn voor de gezondheid van de mens. ‘Eén grote boom met een stevige kruin doet meer dan tien kleine jonge bomen’, concluderen de onderzoekers.

Een groene omgeving wordt vaak geassocieerd met positieve gezondheidseffecten. Wetenschappelijk onderzoek legde eerder al een verband tussen de aanwezigheid van bomen in de leefomgeving en positieve effecten op ademhaling, hart- en bloedvaten en slaap. In de nieuwe studie brachten de onderzoekers het groen in Brussel gedetailleerd in kaart. Ze legden voor het eerst verbanden bloot met cijfers over het gebruik van geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten en mentale aandoeningen. Daaruit bleek dat niet elk type groen in een stedelijke omgeving hetzelfde positieve effect heeft op de mens.

616.379 bomen
Veel van de eerdere onderzoeken maakten gebruik van satellietbeelden, registers van bomen, of Google Street View om het groen in kaart te brengen. ‘Een echt betrouwbaar beeld van het soort groen in de leefomgeving levert dat niet op’, zegt onderzoekster Dengkai Chi. ‘Op satellietbeelden is het soms moeilijk gras van struiken of bomen te onderscheiden. Op Google Street View mis je dan weer heel wat groen in privétuinen. Daarom maakten wij gebruik van vliegtuigbeelden gemaakt op basis van de LiDAR techniek.’

Met LiDAR brachten de onderzoekers uiteindelijk 616.379 bomen in beeld en konden ze de grootte van hun kruin meten. Ook brachten ze het aantal boomstammen op een bepaalde oppervlakte in kaart.

Vergelijken
Na het gedetailleerd in beeld brengen van de bomen in Brussel, vergeleken de onderzoekers deze met gegevens van de verkoopcijfers van geneesmiddelen. De onderzoekers hielden ook rekening met socio-economische factoren die vaak een belangrijke invloed hebben op kenmerken van de woonomgeving en op de verkoopcijfers van medicatie. Welstellende buurten zijn bijvoorbeeld vaker groen.

Effecten groter dan gedacht
De patronen die de onderzoekers constateerden bleken verrassend. Zo is er een verband tussen de aanwezigheid van bomen met een grote kruin, vaak oudere, ontwikkelde bomen, en een lager gebruik van de onderzochte geneesmiddelen. De onderzoekers suggereren dat het bewaren van oude, grote bomen in een stedelijke omgeving vanuit gezondheidsperspectief meer steek houdt dan het aanplanten van tien nieuwe jonge bomen. ‘Dat is een belangrijk inzicht voor stadsplanners en projectontwikkelaars in een stedelijke omgeving’, zegt professor Raf Aerts. ‘Nu wordt er nogal snel voor gekozen een oude boom die in de weg staat te kappen. Vaak gebruikt men als argument dat het groen achteraf gecompenseerd wordt met nieuw groen. Maar de positieve effecten van zo’n ontwikkelde boom, ook op de mens, zijn duidelijk groter dan gedacht. Dat is iets om rekening mee te houden bij projecten in stedelijke omgevingen.’

Lees ook

‘Eet vaker plantaardig tegen ontbossing’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here