Offensief voor gezonde voeding

'Huiswerk voor een volgend kabinet'

0
102
‘Het is onvoorstelbaar dat het huidige kabinet ondanks de kennis van goede maatregelen en het bewijs dat ze ook in Nederland werken, weigert om ze door te voeren’, zegt campaigner Elif Stepman van foodwatch. ‘Eén plus één is twee zou je denken. Helaas is dit in Nederland nul.’ (Foto foodwatch)

AMSTERDAM Voedselwaakhond foodwatch eist dat politieke partijen, bij het vormen van een nieuwe regering, een gezondere voedselomgeving via wettelijke en financiële maatregelen afdwingen. Onder deze maatregelen vallen onder meer een suikertaks en een totaalverbod op ongezonde kindermarketing. Bezorgde consumenten schrijven de politieke partijen rechtstreeks aan via de e-mailactie ‘Offensief voor onze gezondheid’.

Wetgeving is broodnodig, vrijblijvende afspraken met de voedingsindustrie volstaan volgens foodwatch niet om overgewicht tegen te gaan. Nieuw onderzoek van verschillende Nederlandse universiteiten bevestigen dit. Maatregelen die de overheid zou kunnen nemen is een suikertaks en een lagere btw op groente en fruit. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis zei eerder over de invoering van een suikertaks dat hij het verminderen van suiker in voedsel wilde overlaten aan de industrie. ‘Van beide instrumenten zou ik willen zeggen: laten we daar alsjeblieft niet keihard nee tegen zeggen, maar laten we die als serieus huiswerk meegeven aan een volgend kabinet’, zei hij deze week in het preventiedebat in de Tweede Kamer.

Industrie moet meebewegen
Ook het overweldigende aanbod van ongezonde voedingsproducten moet strenger worden aangepakt volgens de staatssecretaris. ‘Ambitieuzere doelen, overheid aan zet, met een bredere focus. Overigens willen wij daarbij zo veel mogelijk aanhaken bij de Schijf van Vijf.’ Eerder zei Blokhuis ook strengere regels rond kindermarketing te willen, namelijk geen reclame meer voor producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Volgens de voedingsindustrie, die eigenhandig de marketingregels via zelfregulering vastlegt, is hier echter geen draagvlak voor. ‘Om het zelfregulerende systeem goed te laten werken moet de industrie ook meebewegen, anders moeten we kijken naar alternatieven zoals wetgeving’, gaf Blokhuis in het debat aan.

Offensief
Omdat het huidige kabinet geen wettelijke en financiële maatregelen neemt, begint foodwatch een ‘Offensief voor onze gezondheid’. Hierin roepen consumenten de nieuwe regering vast op om hun gezondheid te laten prevaleren boven de belangen van de voedingsindustrie. Dit door de volgende bewezen effectieve maatregelen, die worden onderbouwd door tientallen Nederlandse experts, eindelijk door te voeren in een regeerakkoord.

  1. Voer een suikertaks door
  2. Ontwikkel wettelijke doelstellingen voor een gezondere voedselomgeving
  3. Verbied alle vormen van ongezonde kindermarketing (onder 18 jaar)
  4. Verlaag de btw op groente en fruit maximaal
  5. Laat misleidende verpakkingen niet ongestraft

Stuur je protestmail aan de politiek

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here