Nederlander koopt elf procent meer biologische groente en fruit

Komkommer meest thuisbezorgde groente

0
34
Nederlanders kiezen steeds vaker voor gemak. Zo steeg de verkoop van verspakketten en werd meer online besteld. Het meest gekochte verspakket was tomatensoep. (Foto Albert Heijn)
Nederlanders kiezen steeds vaker voor gemak. Zo steeg de verkoop van verspakketten en werd meer online besteld. Het meest gekochte verspakket was tomatensoep. (Foto Albert Heijn)

ZOETERMEER Nederlanders kochten vorig jaar 11 procent meer biologisch geteelde groenten en fruit. Hiermee maakt het aandeel biologisch nu 4 procent uit van het totaal. Tweederde van de aankoop van biologische groenten en fruit komt voor rekening van groenten.

In het tweede coronajaar nam de Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit met 3 procent toe, zo blijkt uit de analyse van GroentenFruit Huis over 2021. De consumptie buitenshuis viel met 2 procent ook wat hoger uit dan een jaar eerder, maar bleef door de coronamaatregelen nog wel ver achter op het niveau van 2019.

Thuis aan de slag
Sinds het begin van de coronapandemie staat gezond eten hoger op het prioriteitenlijstje van de Nederlander en groeide de vraag naar verse groenten en fruit. In 2020 nam de consumptie al met 4 procent toe. Consumenten gingen thuis meer aan de slag met groenten en fruit. Ook in 2021 kon er voor een deel van het jaar niet buiten de deur worden gegeten. Restaurants en catering serveerden weliswaar 2 procent meer groenten en fruit dan in 2020, maar vergeleken met 2019 was het nog ruim 40 procent minder. De verschillen tussen bedrijven in de out of home markt zijn groot. Restaurants kochten in het afgelopen jaar weer wat meer groenten en fruit dan een jaar eerder. De inkoop door cateraars viel door het vele thuiswerken zelfs nog lager uit dan in 2020.

Vraag naar gemak
Nederlanders blijken dol op gemak. Zo had de categorie vers gesneden groenten een aandeel van 36 procent. Ook is steeds vaker een zogenoemd verspakket in de keuken te vinden. In 2021 nam het aantal kopers van zo’n compleet pakket groente voor het bereiden van een gerecht met 7 procent toe. De verkoop groeide met 13 procent naar ruim 24 miljoen kilo. Het meest gekochte verspakket is tomatensoep, gevolgd door lasagne en curry madras.

Online en lokaal
Nederlanders ervaren inmiddels ook volop de voordelen van online boodschappen doen. In 2021 nam de verkoop van groenten en fruit online met 40 procent toe. Komkommer is de meest thuisbezorgde verse groente. Banaan staat op de eerste plek in het online boodschappenmandje van vers fruit.

In 2021 werd ruim 7 procent van de totale supermarktverkoop verse groenten en fruit online besteld. Naast groei in thuisbezorging weet de consument steeds vaker de teler te vinden om lokale producten te kopen. In 2021 kochten Nederlanders 20 procent meer groenten en fruit in een kleine winkel, kraam of automaat bij de producent. Het aandeel van dit verkoopkanaal in de totale consumentenaankopen van groenten en fruit bedraagt nu 2 procent.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here