Voorlopig geen suikertaks in Nederland

0
396
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat het aan de levensmiddelenproducenten zelf over om de via frisdranken geconsumeerde suikers terug te dringen. (Foto ministerie VWS)

DEN HAAG Hoewel volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een suikertaks overgewicht tegen kan gaan, wil staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toch geen belasting op suikerhoudende frisdranken. Hij laat het liever over aan de industrie.

Wereldwijd hebben 43 landen een suikertaks ingevoerd, waarvan tien Europese landen. Het RIVM vergeleek de belasting op suikerhoudende dranken in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen. Uit het onderzoek blijkt dat de verkoop van belaste frisdrank in die landen is afgenomen. In het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen koopt de consument in plaats van frisdrank vaker een variant met minder of geen suiker. Het is volgens het RIVM echter niet duidelijk in hoeverre dit de directe gevolgen zijn van de invoering van de belasting op suikerhoudende dranken. In het Verenigd Koninkrijk was wel duidelijk sprake van suikerreductie ten gevolge van de belastingmaatregel. In Frankrijk is het effect minder, waarschijnlijk vanwege het lage tarief van de belastingmaatregel.

Trapsgewijze suikertaks
Vanwege andere afspraken in Nationaal Preventieakkoord kiest Blokhuis niet voor een suikertaks. Volgens de staatssecretaris zijn ‘diverse factoren van invloed op het krijgen en houden van overgewicht’. ‘Voor het tegengaan ervan zijn minstens zovele maatregelen denkbaar. In het Nationaal Preventieakkoord hebben levensmiddelenproducenten zelf het aanbod gedaan om de via frisdranken geconsumeerde suikers terug te dringen.’

Blokhuis meldt wel het goedkoper maken van het gezonde alternatief en duurder maken van minder gezonde producten via een trapsgewijze suikertaks op termijn te zien ‘als een perspectiefvol instrument om de consument te helpen kiezen voor gezondere alternatieven’. ‘Het zou de inspanningen van de sector goed aan kunnen vullen.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here