Met plantaardige voeding is hele wereld te voeden

Meer dan genoeg eiwitten

0
77
Een veganistisch dieet vergt al flink minder landbouwgrond, voor het ‘kringloopdieet’ is echter nog minder grond nodig. (Foto Erik van Huizen)
Een veganistisch dieet vergt al flink minder landbouwgrond, voor het ‘kringloopdieet’ is echter nog minder grond nodig. (Foto Erik van Huizen)

WAGENINGEN Er worden nu al voldoende plantaardige eiwitten geproduceerd in de wereld om de hele wereldbevolking te voeden. Dat stelt Stacy Pyett, programmamanager Proteins for Life aan Wageningen University & Research (WUR). Ze coördineert onderzoek naar de eiwittransitie, waaronder de overgang naar een meer plantaardig dieet in westerse landen.

Uit berekeningen van WUR blijkt dat er jaarlijks 630 miljoen ton aan eiwitten in de wereld worden geproduceerd. Dat is 109 miljoen ton aan dierlijke eiwitten en 520 miljoen ton aan plantaardige eiwitten. Pyett schat dat ongeveer de helft van de plantaardige eiwitten in veevoer worden verwerkt. Die komen, als we overschakelen naar een puur plantaardig dieet, beschikbaar voor humane consumptie. Voorts verwacht ze dat een derde deel van deze productie, net als nu, verloren gaat tijdens de oogst, verwerking, transport, opslag, in de winkel of bij de consument. Zo resteert 346 miljoen ton plantaardige eiwitten per jaar in de wereld.

Ruim voldoende
Zet je die 346 miljoen ton af tegen de jaarlijkse eiwitbehoefte van de wereldbevolking, dan blijkt dat meer dan voldoende. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een volwassen mens gemiddeld tussen de 50 en 60 gram eiwitten per dag nodig. Dat betekent dat de bijna 8 miljard mensen op aarde jaarlijks 172 miljoen ton eiwitten moeten eten om gezond te blijven. Als alle wereldburgers de Nederlandse consumptie van 79 gram eiwit per persoon per dag bereiken, hebben we op wereldschaal 227 miljoen ton eiwitten nodig.

De wereldwijde beschikbaarheid van plantaardige eiwitten (346 miljoen ton) is dus ruim voldoende om aan de wereldwijde behoefte aan eiwitten (227 miljoen ton) te voldoen.

Landgebruik
Pyett keek ook of er wereldwijd voldoende landbouwgrond beschikbaar is voor een puur plantaardig dieet. Daarbij put ze uit onderzoek van Wageningse wetenschapper, Hannah van Zanten. Zij rekende het benodigde landgebruik in de wereld uit voor het huidige dieet, het veganistische dieet en het ‘kringloop-dieet’. Daaruit blijkt dat voor het huidige dieet gemiddeld 0,17 hectare landbouwgrond per persoon per jaar nodig is. Voor het veganistische dieet is dat maar 0,12 hectare. ‘Met een volledig plantaardig dieet heb je dus bijna 30 procent minder landbouwgrond nodig in de wereld’, concludeert Pyett.

‘Kringloop-dieet’
Pyett constateert ook dat het ‘kringloop-dieet’ nog minder landbouwgrond in de wereld vergt. In deze kringlooplandbouw worden landbouwhuisdieren alleen nog gevoed met gras en reststromen uit de voedingssector. Zo wordt voor ons oneetbaar gras omgezet in dierlijke eiwitten. Op die manier is een dieet mogelijk met weinig vlees en veel plantaardig eiwit. Dat vergt nog maar tussen de 0,08 en 0,11 hectare landbouwgrond per persoon per jaar. Dat schept nog meer ruimte om niet alleen de wereldbevolking te voeden, maar ook om de natuur te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en CO2 vast te leggen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here