Meeste pesticiden zijn te vinden op aardbeien

0
4516
Ook uit Nederlands onderzoek bleek eerder al dat op de Hollandse aardbei van alle fruit de meeste bestrijdingsmiddelen zit. (Foto pasja1000 via Pixabay)

WASHINGTON Aardbeien bevatten van alle verse groenten en fruit de meeste residuen van pesticiden. Ook op rozijnen zijn ten minste twee pesticiden te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG).

De EWG stelt ieder jaar de Dirty Dozen samen. Het gaat voor de duidelijkheid dus om groenten en fruit wat in Amerika is verkocht. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de verse producten die in de VS worden verkocht residuen van mogelijk schadelijke chemische pesticiden bevatten.

Ga voor biologisch
Toch is het meest verontreinigde product geen vers fruit of groente, maar rozijnen. ‘Als we rozijnen in onze berekeningen zouden meenemen, zouden ze nummer één zijn in de Dirty Dozen’, vertelt EWG-toxicoloog Thomas Galligan. Van alle verkochte rozijnen in de VS wordt ongeveer tweederde geconsumeerd als ingrediënt in ander voedsel, de rest wordt gegeten als een op zichzelf staand tussendoortje. Galligan suggereert dat consumenten die rozijnen willen eten, het beste biologische kunnen kopen. Voor degenen die op zoek zijn naar een ander gedroogd fruit, beveelt hij pruimen aan. Uit onderzoek bleek dat deze veel minder residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten dan rozijnen.

Ook in Nederland
Dat de aardbei de lijst aanvoert, is ook in Nederland geen verrassing. Jaren geleden bleek namelijk al dat de Hollandse aardbeien van alle fruit de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten, tot zes keer zoveel als ander fruit.

Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou blijken dat elke aardbei gemiddeld is bespoten met zeven tot acht schadelijke stoffen. Uitschieters waren er ook. Zo bevatte een partij aardbeien 17 verschillende schadelijke stoffen.

De complete Dirty Dozen:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Perziken
 8. Kersen
 9. Peren
 10. Tomaten
 11. Selderij
 12. Aardappelen

Lees ook: ‘Rozijnen doordrenkt met landbouwgif’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here