Let op met servies van bamboe en melamine

Kan schadelijk zijn voor de gezondheid

0
79
Aan serviesgoed van bamboe is meestal gemaakt van melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd.. (Foto Pexels via Pixabay)
Aan serviesgoed van bamboe is meestal gemaakt van melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd.. (Foto Pexels via Pixabay)

DEN HAAG De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt.

Bamboe-melamine serviesgoed is in opkomst vanwege de vermeende duurzaamheid. Hoewel het wordt verkocht als ‘bamboe’, zijn deze materialen vervaardigd uit melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd. Bovendien geven ze stoffen als formaldehyde en melamine af die bij te hoge hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid.
Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Signalen
Op basis van signalen uit de EU heeft de NVWA een eigen verkennend onderzoek gedaan naar melamine kunststof serviesgoed met bamboevezels. Het ging hierbij om hard, slijtvast, kunststof serviesgoed dat kan worden hergebruikt. Er zijn bekers, kommen en mokken bemonsterd en onderzocht. Daarbij bleken bij een aantal artikelen behoorlijke overschrijdingen van de zogenoemde migratielimiet voor formaldehyde. Dat wil zeggen dat er bij gebruik van het servies te veel formaldehyde vrijkomt in eten of drinken. Een te hoge inname van formaldehyde kan leiden tot maagirritatie en maagzweren.

Van de markt
Vanuit de Benelux-landen is een brief aan de importeurs en leveranciers van deze artikelen gestuurd waarin hen wordt opgedragen bamboe-melamine kunststof servies per direct van de markt te halen. De drie landen kondigen in de brief ook aan dat voortaan zal worden gehandhaafd op het verbod op niet toegelaten (bamboe-) toevoegingen in kunststof gebruiksartikelen.

Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. De NVWA zal handhavend gaan optreden als dergelijke producten in Nederland worden aangeboden.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here