‘Langzaam brood is gezonder’

0
33
Bij Slow Food broden wordt de rijstijd van het deeg door de natuurlijke desem verlengd. (Foto De Bisschopsmolen)

MAASTRICHT De Bisschopsmolen in Maastricht roept iedereen op te kiezen voor slow food: voeding die is geteeld en bereid volgens de wetten en het tempo van de natuur. In de strijd tegen COVID-19 blijkt gezonde voeding, als onderdeel van een gezonde leefstijl, namelijk een belangrijk wapen. En voor gezond eten, vindt Frank van Eerd van de Bisschopsmolen, moet je de tijd nemen.

Als eigenaar van de Bisschopsmolen en GrainLabs, een laboratorium voor granen, werkt Van Eerd samen met topsportorganisaties en universiteiten. Vraag hem waar je lichaam bij welke activiteit behoefte aan heeft, en hij weet het. Vraag hem welke stofjes verantwoordelijk zijn voor welk effect, en hij weet het ook. Gezonde voeding, en specifiek gezond brood, is al jaren zijn specialiteit.

Juist nu
In deze tijd is die gezonde voeding belangrijker dan ooit. Uit een literatuurstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum, het VUMC en het Rotterdamse Erasmus UMC bleek eind 2020 dat obesitas, onderliggende ziekten en een ongezonde levensstijl het immuunsysteem aantasten, waardoor infectieziekten ernstiger kunnen verlopen. De onderzoekers houden een pleidooi voor een gezonde leefstijl, waarin gezonde voedingsmiddelen als groenten, fruit, peulvruchten, goede granen en vis een hoofdrol spelen.

For a fast world
Bij de ontwikkeling van die gezonde voeding blijken de ingrediënten maar een deel van het verhaal. Het proces is minstens zo belangrijk. ‘Bij Slow Food broden wordt de rijstijd van het deeg door de natuurlijke desem verlengd’, legt Frank uit. ‘Enzymen zetten de koolhydraten in de graankorrels rustig om in kleine suikermoleculen, die door gisten en bacteriën worden omgezet in koolzuurgas, warmte en smaak. Daardoor zijn er minder toevoegingen nodig en krijgen de natuurlijke ingrediënten de kans optimaal tot hun recht te komen.’

Langzaam brood
Zo bevat het ‘langzame’ brood van de Bisschopsmolen nauwelijks fytinezuur, in tegenstelling tot ‘snelle’ broden. Daardoor worden mineralen beter opgenomen. Ook is het beter verteerbaar, bevat het minder koolhydraten en ontstaan er melk- en azijnzuur: stoffen waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op de spijsvertering. ‘Écht brood past daarmee heel goed in een gezond dieet’, vindt Frank. ‘Dat is in deze tijd, in een wereld die alsmaar sneller gaat, belangrijker dan ooit.’
De Bisschopsmolen start de komende weken een campagne om mensen te attenderen op de meerwaarde van Slow Food.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here