Kinderarts legt belang groente en fruit voor jonge kinderen uit

De groene apotheek

0
570
Koen Joosten geeft in zijn video praktische tips om de groente- en fruitconsumptie van hun (aanstaande) kind een boost te geven. (Still uit video)
Koen Joosten geeft in zijn video praktische tips om de groente- en fruitconsumptie van hun (aanstaande) kind een boost te geven. (Still uit video)

ROTTERDAM Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groente en fruit. En dat leidt tot gezondheidsproblemen. ‘Zorgelijk’, vindt kinderarts Koen Joosten van het Erasmus MC-Sophia ziekenhuis. In een video vertelt Joosten waarom groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid.

De tien minuten durende video werd gemaakt in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). In de video legt Joosten onder meer uit waarom groenten en fruit juist voor jonge kinderen zo goed zijn. Vooral de eerste 1.000 dagen zijn belangrijk. Zo stijgt het hersengewicht in de eerste drie jaar na de geboorte van 350 gram tot 1200 gram. In de rest van het leven komt daar nog maar 200 gram aan hersenen bij. Goede voeding is dan dus onontbeerlijk.

Vezels en ijzer
In Nederland worden jaarlijks 170.000 kinderen geboren. Hiervan ontwikkelt volgens Joosten 25% tot 40% eet- en voedingsproblemen. Inmiddels heeft 15% van de kinderen overgewicht, eet 70% van de kinderen te weinig fruit en 40% te weinig groente. Maar in groente zitten volgens Joosten veel voedingsstoffen die nodig zijn om gezond te blijven. Zo krijgen kinderen in de leeftijd van één tot drie jaar teveel producten buiten de schijf van vijf, zout, eiwit, zout en verzadigde vetzuren binnen. Tegelijkertijd eten ze te weinig groente en fruit, en krijgen daarmee te weinig vezels en ijzer binnen. Het is volgens Joosten dan ook niet voor niets dat groente en fruit ook wel de groene apotheek wordt genoemd.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here