Kant-en-klare vleesvervangers niet altijd gezond

0
30
Vleesvervangers zijn vaak geen volwaardige vervanger voor echt vlees.

BRUSSEL Ook veggie voedsel kan een ongezond kantje hebben. En vanwege een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalteTevens vervangt het niet altijd echt vlees. Dat blijkt uit een test van de Belgische consumentenorganisatie test-aankoop.be.

De Belgen baseerden hun oordeel op de criteria waaraan een gezonde vleesvervanger moet voldoen. Voor zeven categorieën van kant-en-klare vleesvervangers gingen ze niet alleen na hoe gezond ze zijn, maar ook of ze een volwaardige vervanger zijn voor echt vlees. Of ze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Bovendien zou een verrijking van ijzer en vitamine B12 in kant-en-klare vleesvervangers een pluspunt zijn voor vegetariërs en veganisten.

Analyse
Uit het onderzoek van testaankoop.be blijkt dat vaak onverzadigde vetten aan de vleesvervangers worden toegevoegd. ‘Deze vetten zijn gezond, op voorwaarde dat je ze met mate eet. Vandaar ons criterium voor een gezonde keuze: maximaal 10g totaal vet per 100g.’

De Belgen concludeerden daarnaast dat veel vleesvervangers ‘jammer genoeg nog te veel zout bevatten’. Eerder concludeerde onderzoeksstichting Questionmark al dat in veel vleesvervangers vaak teveel zout zit. Questionmark deed het onderzoek naar de gezondheid van het aanbod van vleesvervangers in opdracht van de Nierstichting. Het meeste zout is te vinden in vegetarische spekjes, kaasschnitzels en nuggets, soms ruim 4 gram per 100 gram. De Gezondheidsraad gaat uit van 6 gram zout per dag als aanbevolen maximum.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here