In 2030 moet kwart landbouwgrond biologisch zijn

‘We overschrijden de grenzen van de aarde’

0
220
Op de Hubertinahof kweken wij zelf al op een natuurlijke en biologische wijze groente en fruit. (Foto Erik van Huizen)
Op de Hubertinahof kweken wij zelf al op een natuurlijke en biologische wijze groente en fruit. (Foto Erik van Huizen)

STRAATSBURG Het Europees Parlement steunt de plannen van de Europese Commissie om in Europa meer voedsel biologisch te produceren. Een meerderheid stemde dinsdag in met het Biologisch Actieplan van de Europese Commissie. Hierin wil de Commissie het aandeel biologische voedselproductie in de Europese Unie verhogen. De Europese Commissie wil 25% van alle landbouwgrond in de EU biologisch maken in 2030.

In de EU wordt nu nog maar gemiddeld 8,5% van al het grasland en alle gewassen biologisch geteeld. In Nederland is maar 3,7% van alle landbouw biologisch. Het parlement wil onder meer dat biologische maaltijden beter verkrijgbaar worden in kantines en op scholen.

In harmonie
Het Europees Parlement ziet het vergroten van het aandeel biologische voedselproductie als een belangrijke manier om het Europese voedselsysteem duurzamer te maken. Ook verbetert het dierenwelzijn in de veehouderij en verhogen de opbrengsten van de boeren. ‘Met de huidige manier waarop we ons voedsel produceren overschrijden we voortdurend de grenzen van de aarde’, vertelt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. ‘Intensieve landbouw- en veehouderij laten miljarden dieren lijden. Ze zijn sterk afhankelijk van landbouwgif en kunstmest. Hierdoor verwoesten ze de biodiversiteit en stoten ontzettend veel broeikasgassen uit. Ons streven is een biologisch voedselsysteem dat in harmonie bestaat met de natuur in plaats van deze te verwoesten.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here